Intro
Dit
is weer zo'n receptje met een overvloed aan kruiden, als je het leest
moet je het gewoon maken. Ik zie trouwens juist op de facebookpagina
van AGA 'Today is National Garlic Day!' Dus alle remmen los. Het
recept voor de curry heb ik uit een Libelle. Als vis stellen ze
zeebaars voor. Gisteren stond ik in Delhaize op zoek naar zeebaars,
toen mij een vriendelijke medewerker voorstelde om eens zwarte
heilbot te proberen. Heilbot kennen wij meestal in de gerookte
versie, nu dus ook in de verse. De vis heeft stevig wit vlees.
Ingrediënten
voor 2 personen:
400
gram zwarte heilbotfilet, of een andere stevige vis, in stukken
gesneden
500 gram verse sperziebonen, beetgaar geblancheerd, in twee gesneden
6 tomaten, gepeld en ontpit, in stukjes gesneden
sap van ½ limoen
250 ml kokosmelk, brikje
4 sjalotten, gepeld en fijn gesnipperd
6 knoflooktenen, geperst
1 vers rood chilipepertje, fijngehakt, wij houden van pit dus heb ik de pitjes erin gelaten
5 cm verse gember, geschild en geraspt
1 kaneelstok
2 koffielepels kurkuma
de zaadjes van 8 kardemompeultjes
½ koffielepel gemalen kruidnagel, ik heb 3 kruidnagels gebruikt en geplet in de vijzel
½ koffielepel gemalen komijn
1 koffielepel korianderpoeder
2 blaadjes laurier
olijfolie
500 gram verse sperziebonen, beetgaar geblancheerd, in twee gesneden
6 tomaten, gepeld en ontpit, in stukjes gesneden
sap van ½ limoen
250 ml kokosmelk, brikje
4 sjalotten, gepeld en fijn gesnipperd
6 knoflooktenen, geperst
1 vers rood chilipepertje, fijngehakt, wij houden van pit dus heb ik de pitjes erin gelaten
5 cm verse gember, geschild en geraspt
1 kaneelstok
2 koffielepels kurkuma
de zaadjes van 8 kardemompeultjes
½ koffielepel gemalen kruidnagel, ik heb 3 kruidnagels gebruikt en geplet in de vijzel
½ koffielepel gemalen komijn
1 koffielepel korianderpoeder
2 blaadjes laurier
olijfolie
Bereiding
Als
de 'mise-en-place' (waarvoor ik de echtgenoot heb ingeschakeld)
gedaan is, heb je nog een kwartiertje nodig om de curry te bereiden.
.
.
De
curry heb ik gemaakt in de sauteerpan die je momenteel via een
spaaractie, mits een kleine opleg, kan verkrijgen in Delhaize. De pan
is onmiddellijk heet en kan zowel op de AGA als in de ovens worden
gebruikt.
.
Verhit
de pan op de hete plaat, doe er de koriander, komijn, kruidnagel en
kardemom in en laat roosteren zonder vetstof. Bijna onmiddellijk
komen de aroma's los, zalige geur is dat! Doe de kruiden uit de pan
en werk nu verder op de sudderplaat. Fruit de sjalotten goudkleurig
en glanzend in een weinig olijfolie. Doe er de gember, chilipeper en
knoflook bij en laat eventjes mee fruiten. Voeg de kurkuma,
kaneelstokje, laurier en geroosterde specerijen bij. Overgiet met de
kokosmelk en limoensap. Voeg de geblancheerde boontjes toe en schep
om. Leg de stukken vis in de pan zo dat ze bedekt zijn met de
geurige saus. Zodra de inhoud lichtjes pruttelt, doe je het deksel op
de pan en zet die nog 5 minuten onderaan in de bakoven.
Kruid
indien nodig met peper en zout, dien op met rijst.