Intro
Ze
zijn er weer! De prachtige rozerood gekleurde stengels. Je kan er
gewoon niet aan voorbij lopen in de groenten afdeling. Rabarber doet
mij altijd denken aan mijn jeugd. Samen met mijn vriendinnetjes waren
we uren zoet met een rauwe stengel rabarber en een potje suiker, net
zolang tot je er een raar gevoeg aan je tanden aan overhield.
Rabarber is zo veelzijdig, zowel hartig als zoet. Ik kies dit keer
voor een eenvoudig taartje gehaald uit een Delhaize tijdschrift.
Ingrediënten
4
stengels rabarber, gewassen en in stukjes gesneden
125
gram suiker
3
eieren
100
gram boter
50
gram maïszetmeel
125
gram zelfrijzende bloem
3
eetlepels halfvolle melk
voor
erbij:
Meringues:
50 gram suiker per eiwit
rabarber
compote: 4 stengels rabarber, suiker
custard:
EasiYo
Bereiding
De
meringues maak je best of voorhand. Per eiwit neem je 50 gram suiker.
Klop het eiwit in de Kitchenaid, gebruik hierbij de draadgarde. Als
het mengsel een beetje stijf begint te worden voeg je de suiker,
lepeltje voor lepeltje, toe. Blijf hierbij mixen op de hoogste stand.
Eens klaar spuit je het bekomen schuim met een spuitzak op een, met
Bake-o-glide beklede, bakplaat. Schuif de plaat onderaan in de
sudderoven. Als je kleine hoopjes maakt, dan hebben die 2 Ã 3 uur
nodig om te drogen. Controleer af en toe.
Voor
de rabarber compote snij je de gewassen stengels in stukjes. Doe ze
in een pot met suiker, je maakt de compote zo zoet als je zelf wil.
Zet de pot met deksel op de sudderplaat tot de inhoud begint te
warmen. Het is niet nodig water toe te voegen, tijdens het stoven
komt er vocht vrij. Na een paar minuutjes zet je de pot in de bakoven
voor een half uurtje.
Voor
het taartje mix je de suiker, 2 eierdooiers, 1 volledig ei en de
boter in de kom van de Kitchenaid, tot een gladde massa. Zeef de
bloem en voeg geleidelijk toe samen met het maïszetmeel.
Schep
het deeg in de vorm. Ik heb een taartvorm gebruikt met losse bodem
met een diameter van 28 cm. Strooi er de rabarberstukjes bovenop. Bak
de taart in het midden van de bakoven gedurende 40 minuten. Laat
afkoelen op een rooster.
Hak
de afgekoelde meringues grof en strooi ze over de taart. De zure
rabarber en de zoete meringue zorgen voor een perfecte balans. Dien
op met rabarber compote en custard.