Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 31 januari 2016

Mijn Brownie Cake

Wat past er beter bij Valentijn dan chocolade en rode vruchten? Wat dacht je van een cake die smelt in je mond, die je op wolkjes doet lopen, die je … je snapt het al, dit is waarschijnlijk het perfecte Valentijn gebak!

Mijn Brownie cake

Deze donkerbruine, zachte lekkernij heeft een intense chocoladesmaak en een structuur die je aan een Brownie doet denken. Zo weet je meteen waar ik de naam haal.

And Ladies! Zo 'zondig' is dit zondaartje nu ook weer niet. Er komt geen boter of eieren aan te pas!

Mijn Brownie cake

De boter heb ik vervangen door 100% plantaardige olie. De olie die ik gebruik is één van de drie nieuwkomers van Vandemoortele. Na mijn enthousiaste kennismaking met 'Stoven & Bakken' was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. En ja hoor ook deze 'Zoete Keuken' is een schot in de roos. Vandemoortele 'Zoete Keuken' is geschikt voor alle zoet gebak.

Vandemoortele olie 'Zoete keuken'

In gebak kun je eieren met een gerust hart vervangen door yoghurt, en dat is wat ik hier ook heb gedaan. Ik gebruikte Griekse yoghurt. Wie te maken heeft met een lactose intolerantie kan ook aan de slag met een plantaardige yoghurt.

Let's bake!


Wat heb ik gebruikt:

Een Heritage Bundt bakvorm van 2,4 liter inhoud

310 gram patisserie bloem, gezeefd
90 gram cacaopoeder, gezeefd
15 gram bakpoeder
1 theelepel zout
300 gram Griekse yoghurt
300 gram kristalsuiker
100 gram Vandemoortele olie, zoete keuken
180 ml Rice Dream, ik gebruikte Coconut
1 theelepel vanille extract
175 gram pure chocolade, 74% cacao, gesmolten
50 ml heet water

Coconut Dream

Voor de afwerking:
bloemsuiker
frambozen

bakspray voor het invetten van de vorm


Hoe ga je tewerk:

Breek de chocolade in stukken en laat smelten in een kommetje achteraan de AGA.

Neem een grote kom en zeef er de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout in.

In de kom van de KitchenAid meng je de yoghurt, suiker, olie, Rice Dream en vanille extract. Laat draaien met de platte menghaak op stand 2, gedurende 1 minuut.

Voeg de helft van het bloemmengsel toe, meng kort.
Doe er de rest van het bloemmengsel bij en het heet water, meng nogmaals tot je een glad, dik beslag hebt.

Meng er de gesmolten chocolade onder.

Mijn Brownie cake

Spray de vorm goed in met bakspray.

Schep het deeg in de bakvorm.

Mijn Brownie cake

Schuif de Bundt vorm op het rooster op de onderste richel van de bakoven, gedurende +/- 45 minuten.
Verplaats de richel naar de bodem van de bakoven en schuif de koude plaat boven de cake. Laat nog 15 minuten verder bakken.
Steek een prikker in de cake en zie of die er droog uitkomt.

Haal de cake uit de oven.
Leg een natte handdoek op je aanrecht en zet er de bundt vorm op. Laat 30 à 45 minuten staan.
Ontvorm nu de cake op een draadrooster.

Werk af met suiker en vers fruit naar keuze.

Mijn Brownie cake

Enjoy!

Mijn Brownie cake

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly