Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

woensdag 17 april 2013

Fameuze ravioli

Ik heb jullie al eens verteld dat we traditiebeesten zijn, mijn ventje en ik. Eén van die tradities is ons jaarlijks uitstapje naar Maastricht tijdens onze al even jaarlijkse vakantie in Spa. Telkens als we in Maastricht zijn kun je ons 's middags terugvinden in het Italiaanse restaurant Fameuse (www.fameuse.nl). Je kunt er de lekkerste ravioli eten als je, je laat verleiden door een bord verse huisgemaakte ravioli van de chef. We gingen dit jaar voor de vijfde keer langs en dus liet ik mij door dit jubileum inspireren om zelf eens aan de slag te gaan met deze verse pasta.

Fameuze ravioli

Wat heb ik gebruikt voor 4 personen:

voor het pastadeeg:
300 gram 00-bloem
3 eieren
snuifje zout

voor de vulling:
300 gram spinazie, dikke stelen verwijderd, gespoeld
200 gram ricotta
1 teentje look
1 rood chilipepertje, met zaadjes

voor erbij:
grof geraspte Parmezaanse kaas
1 bussel groene asperges
gemalen salie, maak jezelf door salie te laten drogen en de blaadjes te verpulveren met de Bamix
zwarte peper
olijfolie


Hoe ga je tewerk:

Begin met het pastadeeg te maken zodat het tenminste 1 uur kan rusten in de koelkast. Doe de bloem, eieren en snuifje zout in de kom van de Kitchenaid. Laat de machine 5 minuutjes kneden op stand 2, gebruik de kneedhaak. Als het deeg droog en korrelig is, kneed het dan eventjes door met de hand en laat het nadien nog enkele minuutjes kneden met de Kitchenaid. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het in de koelkast.

Voor de vulling: hak het chilipepertje fijn en plet een teentje knoflook. Stoof beide kort in een weinig olijfolie. Voeg de spinazie toe, laat meestoven op een hevig vuur, dus op de hete plaat. Kruid met peper en zout. Zodra de spinazie is afgekoeld voeg je de ricotta toe. Doe het mengsel in een spuitzak met tamelijk grove spuitmond en bewaar in de koelkast.

Voor de ravioli's: Plaats de Kitchenaid pastaroller en zet de afstelknop op 1. Verdeel het deel in 4 porties. Haal 1 deel door de roller op snelheidsstand 2, plooi de lap dubbel, draai een kwartslag en haal opnieuw door de roller, herhaal dit 4 à 5 keer. Nu zet je de afstelknop van de pastaroller op 2. Duw het deeg opnieuw door de roller, maar vouw het deze keer niet dubbel. Duw het deeg tweemaal op elke stand door de pastaroller, doe dit de laatste keer op stand 7. Zo bekom je uiteindelijk zeer dunne, bijna doorschijnende lappen pasta.

Strooi wat weinig bloem op je werkblad en leg er een lange lap pastadeeg bovenop.
Spuit toefjes vulling zo'n 3 cm van elkaar langs de lange zijde. Plooi de andere helft van de lap deeg voorzichtig over de rij met hoopjes vulling. Druk de twee lagen pastadeeg aan, er op lettend dat er geen lucht in de pakketjes zit. Met een gekartelde pastasnijder snij je de ravioli's in vorm.

Fameuze ravioli

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, voeg een snuif zout toe. Leg de ravioli's in het water. Zodra ze komen boven drijven zijn ze gaar, dit is na twee à drie minuten.
Schep ze uit het water met een schuimspaan en dien onmiddellijk op. Afwerken met wat gemalen salie, versgeraspte Parmigiano, een geutje olijfolie en een draaitje van de pepermolen. Als extraatje gestoomde groene asperges.

Enjoy!

Fameuze ravioli


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly