Niets
geeft zo een 'welkom thuis' gevoel dan in deze periode van het jaar
binnen te komen in een huis dat geurt naar warme kruiden. Dus
gezelligheid troef als je zo'n spicy cake uit je oventje tovert!
Gingerbread,
pain d'épice, ontbijtkkoek, peperkoek... hé, what's in a name!
Je
zelfgebakken koek proeft heerlijk intens gekruid en is mals van
structuur.
Ik heb
het volgende kruidenmengsel gemaakt:
2 ½
theelp gemalen kaneel
2 theelp
gemalen gember
1 theelp
gemalen steranijs
1 theelp
gemalen kardemom
1 theelp
gemalen kruidnagelpoeder
½
theelp gemalen nootmuskaat
Dit
mengsel is voldoende voor 4x het recept van de gingerbread cake.
Alle
kruiden zijn gemalen te verkrijgen, al zal het misschien wel wat
speurwerk vergen. Ik doe altijd mijn voorraadje op in het zuiden van
Frankrijk of op een of andere voedingsbeurs. Vind je de gemalen
kruiden niet, dan kan je ze ook nog altijd zelf malen.
Of nog
origineler, maak je eigen samenstelling.
Voor wie
in het Brugse woont is een bezoekje aan Maison de Steban in de
Stoofstraat, een aanrader. Daar kan je zeker een mandje heerlijke kruiden vullen!
Wat heb
ik gebruikt:
125 g
tarwebloem
125 g
roggebloem
1 ei
200 g
karnemelk
mespunt
zout
1 theelp
natriumbicarbonaat
2 theelp
kruidenmengsel
65 g
boter op kamertemperatuur
110 g
donkerbruine suiker
110 g
vloeibare honing
een
bakblik 13x24cm, 6 cm hoog, bekleed met bakpapier
Hoe ga
je tewerk:
Doe de
suiker, honing, kruidenmengeling en de zachte boter in een kom en
roer dit tot een gladde mengeling.
Breek
het ei en klop het goed onder het mengsel.
Zeef de
bloem. Meng tarwebloem, roggebloem, natriumbicarbonaat en een snufje
zout. Doe de bloem in drie fasen bij het boter en honing mengsel,
afgewisseld met de karnemelk. Klop tot een glad beslag.
Schep
het deeg in de bakvorm. Bak 40 minuten op het rooster op de 1ste
richel van onderaan in de bakoven. Check na 30 minuten, als de cake
te bruin bakt, schuif er dan de koude plaat boven.
Laat de
koek 1 uur afkoelen in het blik.
Haal de
cake uit de vorm en laat het bakpapier er rond. Wikkel zo de nog
lauwe cake in aluminiumfolie. Zo blijft de koek lekker mals.
De
gingerbread cake is op zijn best na 2 tot 3 dagen omdat de smaken dan
nog intenser worden. Natuurlijk mag je niet vergeten eventjes voor te
proeven!
De
volgende keer meng ik er, zoals mijn grote voorbeeld Mary Berry,
stukjes gekristalliseerde gember onder.
Let's
bake!
Inspiratie:
Weekend Bakery