Een
koekje van eigen deeg, dat is andere koek, het is weer koek en ei,
m'n koeketiene, …
Er zijn
nogal wat spreuken en gezegdes over koekjes te vinden, bijna net
zoveel als er recepten voor koekjes zijn.
En in
feite is er echt wel niet veel werk aan een koekjesdeeg. Daarbij is
het dubbel genieten als je zelf koekjes maakt. Na het bakken kan je
er heerlijk van smullen bij een lekker tasje koffie of thee. Wat
dacht je van gemberkoekjes?
Wat heb
ik gebruikt voor 40-tal koekjes:
225 g
boter op kamertemperatuur
140 g
basterdsuiker
280 g
bloem
1
eidooier
mespuntje
zout
50 g
stemgember, fijngesneden (= gember op siroop)
2
eetlepels siroop (van de stemgember)
50 g
gedroogde abrikozen, fijngesneden
geraspte
kokos
Hoe ga
je tewerk:
Klop de
boter en de suiker romig met de platte menghaak van de Kitchenaid.
Voeg de eidooier en gembersiroop toe. Mix nog eventjes op hoogste
stand.
Voeg de
gezeefde bloem en het zout toe en meng dit kort mee op lage stand.
Roer er
als laatste de abrikozen en stemgember onder.
Vorm het
deeg tot een ronde staaf.
Strooi
wat geraspte kokos op een plank en rol de deegstaaf erdoor. Pak het
deeg in plasticfolie en leg het minstens een half uur in de koelkast.
Snij met
een scherp mesje plakjes af van ½ cm. Leg de koekjes met voldoende
afstand van elkaar op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat.
Bak de
koekjes +/- 15 minuten in het midden van de bakoven.
Het is
niet noodzakelijk om al het deeg onmiddellijk af te bakken. Het deeg
bewaart zeker nog een week in de koelkast.
Let's
bake!
Bron:
1 deeg, 100 koekjes
Geen opmerkingen:
Een reactie posten