Gratin van aardappel en pastinaak

Intro

Een heerlijke herfstgratin boordevol smaak! Deze schotel is een topper in Casa Latti. Ik heb die al zo dikwijls gemaakt en nu wil ik toch eens delen hoe iets lekker, simpel kan zijn.
Gratin van aardappel en pastinaak
 

Ingrediënten

Voor 2 personen
Voor een "groenten"gratin neem ik altijd 2/3 groenten en 1/3 aardappelen.
pastinaak
 
700 g pastinaak (zuiver gewicht, dus geschild)
350 g vastkokende aardappelen (zuiver gewicht)
1 brikje Alpro Soya Cuisine, 250 ml
versgemalen zwarte peper
Fleur de sel. Ik gebruikte een gourmet salt, Himalaya Pink grof Pakistan – een cadeautje van de buren!
Salie in poedervorm – dit kan je makkelijk zelf maken door de blaadjes te laten drogen en met de staafmixer, of kleine KitchenAid blender tot poeder te vermalen.
Boter voor de ovenschaal

Bereiding

Schaaf de geschilde pastinaak in tamelijk dunne plakjes. Dit lukt mij perfect in mijn KitchenAid foodprocessor.
Doe hetzelfde met de aardappelen.
pastinaak
Boter de ovenschaal in.
Leg de helft van de aardappel plakjes op de bodem. Het is echt niet nodig ze dakpansgewijs te leggen, gewoon verdelen over de bodem is voldoende.
Kruid met peper, zout en salie. Pas op! Niet overdrijven met salie want dan gaat het overheersen.
aardappel, gemalen salie, gourmet salt - Himalaya Pink grof Pakistan 
Verdeel de pastinaak plakjes hierover en kruid opnieuw.
Gratin van aardappel en pastinaak
Eindig met de rest van de aardappelen.
Gratin van aardappel en pastinaak
Giet er de inhoud van het brikje Soya Cuisine over.
Kruid opnieuw met peper, zout en salie.
Gratin van aardappel en pastinaak
Schuif de ovenschaal op de eerste richel van onderaan in de braadoven gedurende 40 à 45 minuten. Of zo hoog mogelijk in de bakoven.
Controleer na ½ uur, als de bovenkant te bruin wordt, schuif er dan de koude plaat boven.
Het eindresultaat is een gratin waarvan de twee onderste lagen lekker smeuïg zijn en de bovenste laag lichtjes krokant is gebakken.
Gratin van aardappel en pastinaak
 

Extra / Tip

Lekker met een stukje gebraad, lamsvlees of een wildschotel.
 
Er is weinig werk aan en wie geen pastinaak lust, kan evengoed een andere groente gebruiken, zoals knolselder, aardpeer, peterseliewortel, ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten