Eventjes
back in time... Het is veel te lang geleden dat ik nog eens
wentelteefjes heb klaargemaakt. Het idee alleen al doet bij mij de
geur en smaak van weleer, naar boven komen. Het is alsof ik mijn mama
bezig zie, de beschuiten soppen in warme melk en geklutst ei. Een
dikke laag bruine suiker en smullen maar...
Wij
noemden het 'klakkaards', anderen dan weer gewonnen of verloren
brood. De Engelsen spreken over
'French toast' en de Fransen noemen het 'Pain Perdu'. Het
hangt een beetje af van de streek waar je woont hoe je deze lekkernij van oudbakken brood noemt.
Ik
moet wel eerlijk zeggen dat ik dit probleem nu net niet heb wegens …
nooit brood over.
Toch wil
ik je deze 'oude' lekkernij eens voorstellen. De (klein)kinderen
zullen je met dankbare ogen aankijken als je dit eenvoudig lekkers op
hun bordje legt. En je recycleert meteen wat anders 'verloren' zou
gaan.
Ik heb
'luxe' wentelteefjes gemaakt met briochebrood. Het kan ook met wit of
lichtbruin brood, rozijnenbrood, suikerbrood... of gebruik
beschuiten. Ik heb de korstjes verwijderd, maar dit hoeft niet.
Wat heb
ik gebruikt:
250 gram
brioche brood in tamelijk dikke sneden
½ l
melk
½
vanillestokje
1
theelepel kaneel
30 g
suiker
2 eieren
bloemsuiker
Hoe ga
je tewerk:
Schraap
het merg uit het vanillestokje.
Breng de
melk met de suiker, kaneel, merg en vanillestokje aan de kook. Laat
afkoelen.
Kluts de
eieren in een kom, groot genoeg om er straks de sneetjes in te
dompelen.
Ik heb
de sneetjes gebakken op bake-o-glide op de sudderplaat. Wel best de
bake-o-glide bestrijken met wat olie.
Haal de
sneetjes stuk voor stuk door de melk en daarna door het geklutst ei.
Je kan er makkelijk vier per keer op de sudderplaat bakken. Als de
onderkant een mooi kleurtje heeft, draai je het brood en laat de
andere kant ook bruin bakken. Per kant mag je rekenen op 2 Ã 3
minuten.
De
wentelteefjes kan je ook perfect in een antikleefpan bakken in wat
boter.
Vroeger
at ik ze met een dikke laag bruine suiker, daar pas ik nu voor...
Deze klakkaards zijn zowel lekker
als ontbijt of vieruurtje, met suiker, jam, vanillesaus, fruit... Volgens mij zelfs met een bol
speculaasijs... dat ik daar nu niet eerder aan dacht ;-)
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten