Dit
klassieke roggebrood doet
mij aan Duits brood denken. Het
is
niet alleen heel lekker maar oogt ook prachtig door de schitterende
barsten eens
het gebakken is.
Het
recept heb ik gehaald uit het boek 'Hoe bak ik brood' van Emmanuel
Hadjiandreou.
Hier
bij ons is het het lievelingsbrood van de echtgenoot en ook wel een
beetje ons weekend brood. Je moet toch rekenen op een 6-tal
uur vanaf de start tot het uit je oventje rolt. Veel
bewerking heeft het niet nodig, je hoeft het deeg
zelfs niet te kneden!
Het
recept voor een zuurdesem starter kan je vinden op mijn blog.
Hoe
begin je eraan:
Voor
dit brood heb je 250 g rogge zuurdesemstarter nodig.
Voor
degene die de starter van mijn blog hebben gemaakt, die hebben op dag
5 een starter van 100 à 120 gram.
Ververs
de avond vooraf 50 gram van je starter met 100 gram water en 100 gram
roggemeel. De volgende morgen heb je een actieve starter van 250
gram.
Wat
heb ik gebruikt:
350
g roggemeel
150
g tarwebloem
250
g rogge zuurdesemstarter
400
ml lauw water
2
theelepels zout
1
flinke theelepel karwijzaad
een
rijsmandje voor 900 g
Hoe
ga je tewerk:
Meng
in een kom het roggemeel, de tarwebloem, de karwijzaadjes en het
zout.
Meng
in een andere kom de zuurdesemstarter met het water.
Voeg
het natte mengsel bij het droge mengsel en roer goed, dus NIET
kneden. Je bekomt een dikke brij.
Dek
de kom af en laat 1 uur staan.
Schraap
het deeg uit de kom op een met bloem bestoven werkblad en geef
het deeg een langwerpige vorm. Doe dit snel en zonder kneden, het
deeg is nogal plakkerig.
Bestuif
een schaal met wat roggemeel, leg het deeg erop en rol het min of
meer tot alle kanten een laagje hebben.
Bestuif
het rijsmandje met meel. Leg het deeg erin en strooi nog wat extra
meel. De bovenkant van je deeg wordt straks de onderkant van je
brood.
Laat
het deeg nu afgedekt 3 tot 6 uur rijzen of tot het bijna verdubbeld
is.
Mijn deeg heb ik 4 uur laten rijzen.
Neem
een schep en leg er bakpapier op. Stort het deeg uit het rijsmandje
op het bakpapier. Werk voorzichtig.
Schuif
het brood met bakpapier eronder op de bodem van de braadoven.
Laat
het brood 35 minuten bakken.
Tik
op de onderkant van het brood, als het hol klinkt is het brood gaar.
Leg
het brood op een rooster en laat afkoelen.
Let's
bake!