Soms
maak ik dingen gewoon omdat ik het al jaren zo doe. Dat is ook zo met
mijn basis voor tomatensaus waarmee ik de winter door kom. Een
collega van de echtgenoot, groot pastafan, vroeg onlangs hoe ik dit
nu doe.
Wel gewoon zo dus.
Geen
gedoe met tomaten pellen of pitjes verwijderen. Gewoon puur natuur
met geurige kruiden de oven in. Zo maak ik tomatensaus.
Het
is een heerlijke basis voor spaghettisaus,
bij gehakt, bij geroosterde groenten, patatas
bravas…
Naargelang
het gerecht
kan je die saus nog
aanvullen met olijven, verse basilicum, verse pepers, pittige
kaas... Of laat de saus
nog verder inkoken en gebruik die als passata bij pizza's.
Wat
heb ik gebruikt:
5
kg tomaten, Biobello
1
bol knoflook, in teentjes gebroken en ongepeld
4
kleine gedroogde chilipepertjes, fijngehakt, met pitjes!
rozemarijn,
enkele takjes
tijm,
enkele takjes
basilicum,
enkele takjes
gedroogde
oregano
enkele
laurierblaadjes
8
soeplepels olijfolie
6
soeplepels balsamico
versgemalen
zwarte peper
fleur
de sel
Hoe
ga je tewerk:
Was
de tomaten, verwijder het kroontje en halveer ze.
Verdeel
de halve tomaten met de snijkant naar boven in twee ovenschalen.
Stop
er de teentjes knoflook met pel, rozemarijn, tijm, basilicum en
laurierblaadjes min of meer tussen.
Strooi
er de gehakte chilipepertjes en oregano over. Besprenkel met
olijfolie en balsamico. Kruid met peper en fleur de sel.
Als
je met 2 schalen werkt is het beter om ze niet tegelijkertijd in
dezelfde oven te zetten.
Schuif
1 blik onafgedekt onderaan in de bakoven gedurende 2 uur.
De
andere schaal gaat onafgedekt onderaan in de sudderoven gedurende 2
uur en nog 1 uur onderaan in de bakoven.
Neem
de schalen uit de oven en verwijder de rozemarijn, tijm, basilicum en
laurierblaadjes. Die hebben hun werk gedaan.
Haal
de teentjes look er tussenuit en verwijder de pel. Dat
gaat nu heel makkelijk, de look is boterzacht. Doe de look terug bij de
tomaten.
Laat
de inhoud enigszins afkoelen en pureer de tomaten met de look in een
blender of foodprocessor.
Je
bekomt een gladde saus, mooi van kleur en lekker geurend!
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten