Op mijn
dagelijkse speurtocht naar lekkere nieuwe dingen die bij mekaar
passen kwam ik op een blauwe maandag terecht bij 'chimichurri'.
Alleen de naam al maakt me vrolijk. Het bleek dan nog heerlijk te
combineren met lam.
Chimichurri
is een saus uit de Argentijnse keuken en doet het prima samen met
gegrild vlees, zoals lam, rund, kip... Soms wordt het vlees erin
gemarineerd.
Je kan
de saus maken in de vijzel, de blender of de foodprocessor. Maak de
chimichurri gerust een dag vooraf, zo kunnen alle smaken zich mengen
en wordt de smaak nog intenser. Voorzie meteen een ruime portie,
afgedekt in de koelkast is de saus zeker een week houdbaar.
We
beginnen eraan!
Wat heb
ik gebruikt:
Voor
de chimichurri:
50 ml
water
1 eetlp
grof zeezout
1 grote
rode ui, gepeld en in stukken
2 tenen
knoflook, gepeld
1 vers
spaans pepertje, piccantina, met of zonder zaadjes
2 eetlp
kappertjes, uitgelekt en afgespoeld
1 potje
verse munt, de blaadjes
½ potje
bieslook, grof gesneden
½ bosje
platte peterselie, de blaadjes
50 ml
rode wijnazijn
50 ml
olijfolie
4
lamskoteletten
enkele
takjes verse oregano, de blaadjes, of 1 koffielp gedroogde
sap van
1 citroen
olijfolie
versgemalen
zwarte peper
fleur de
sel
Hoe ga
je tewerk:
Voor
de chimichurri: Verwarm het water in een steelpannetje en laat
het zout erin oplossen. Laat afkoelen.
Doe ui,
knoflook, pepertje, kappertjes, munt, bieslook en peterselie in de
foodprocessor. Gebruik het hakmes en hak alles fijn. Pas op, maak er
geen puree van, je moet nog stukjes kunnen terugvinden.
Voeg
olijfolie en rode wijnazijn toe en laat nog eventjes meedraaien.
Doe de
inhoud van de mengkom bij het gezouten water in het steelpannetje.
Roer om en zet afgedekt weg in de koelkast.
Laat de
lamskoteletten op kamertemperatuur komen.
Maak een
mengsel van de fijngehakte oregano blaadjes, citroensap, peper en
zout. Smeer de lamskoteletten hiermee in en laat een ½ uur
intrekken.
Dep de
koteletten droog, bestrijk met olijfolie en leg ze op het gietijzeren
rooster. Sluit de BGE en grill het lam op 180° gedurende 2 à 3
minuten aan beide kanten.
Serveer
het lam met een goeie schep chimichurri, tomaatjes en een gepofte aardappel.
Enjoy!
Bron:
BGE boek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten