De
echtgenoot heeft een grote zak afgevallen appels kunnen scoren... en
dan nog appels van een hele oude boomgaard.
Ik
was meteen back in time, mijn mama druk
in de weer met grote potten,
veel appels, een neteldoek en ingewikkelde systemen om het appelsap
op te vangen... om er uiteindelijk super lekkere appelgelei mee te
maken. En ik, als kleine meid,
aandachtig toekijkend vanaf de
zijlijn :-)
Kijk
jij ook even mee?
Van
volgende hoeveelheid vul je 4 Ã 5 confituurpotjes:
1
liter appelsap
½
kg geleisuiker, Dr. Oetker Gelfix versie 2.1 (1 kg vruchten - ½ kg
geleisuiker)
sap
van 1 citroen
als
extraatje:
een
geutje Calvados of 2 vanillestokjes per liter sap
Hoe
ga je tewerk:
Ik
ben gestart met ruim 3 kg appels, waarvan ik 2 liter zuiver sap
overhield. Dus kan je 2x gelei maken van 1 liter appelsap.
Was
de appels grondig want ze worden NIET geschild. Snij ze in stukken
met schil en klokhuis! Verwijder wel het steeltje, bruine plekken en
controleer op beestjes...
Doe
de stukken appel in een grote kookpot en zet ze net onder water. Let
op! Voeg niet teveel water toe. De appels komen immers bovendrijven,
duw ze dus naar beneden terwijl je het water toevoegt.
Pers
de citroen uit en doe het sap bij de appels.
Breng
het geheel aan de kook op de hete plaat. Zodra de inhoud goed
doorkookt, leg je het deksel op de pot en verplaats die naar de
sudderoven tot je een moes bekomt, zonder brokken. De duur hangt af
van het soort appels. Die van mij waren in een kwartier zacht.
Neem
een gesteriliseerde neteldoek. Steriliseren doe je als volgt: leg de
geleidoek in een zeef en giet er kokend water over.
Hang
de zeef met doek over een propere, grote pot waarin je de gelei
straks zal maken. Schep er de moes in. Pas op voor spatten!
Knoop
de neteldoek toe met een touw, en bedenk een systeem om die een hele
nacht op te hangen zodanig dat het sap in de pot druppelt.
LET
OP! Druk de moes niet door de neteldoek, want dan wordt de gelei
troebel.
Bokaaltjes
steriliseren in de AGA doe je zo:
schik
de gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur
in de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen
mee in de sudderoven.
Snij
de vanillestokjes open en schraap er het merg uit.
Meet
1 liter van het appelsap af en voeg er ½ kg geleisuiker en het merg
en vanillestokjes bij.
Breng
de gelei in wording aan de kook op de sudderplaat. Laat de gelei 3
minuten verder koken op de hete plaat.
Of
doe zoals ik, laat de gelei flink borrelen in de oven, op de
braadovenvloer. Zo heb je geen gespat en het lukt perfect. Na 3
minuten doe je de stollingstest door een druppel gelei te laten
vallen op een koud bordje.
Vis
het vanillestokje uit de gelei en vul de steriele potjes tot aan de
rand met de hete gelei. Sluit onmiddellijk af met een deksel.
Keer de bokaaltjes om en laat ze zo afkoelen.
Voor
de variant met Calvados giet je na een geslaagde stollingstest een
scheut(je) Calvados bij de hete gelei, roer goed en vul de
bokaaltjes.
Andere
opties zijn, muntblaadjes, rozenblaadjes, jasmijnthee, kaneel...
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten