English-language
translation below
John &
Bobby komen zodra ze de kans hebben graag vertoeven in Brugge en zo
hebben wij hen Balls & Glory leren ontdekken als een antwoord op
hun fish & chips.
John is
nu ook fan van de Wim zijn foodshop en wild van zijn stoemp.
Ik kon
dus niet anders dan eens een blog maken over deze aardappel
lekkernij.
Wat heb
ik gebruikt:
Voor de
stoemp:
500 g
aardappelen, loskokend
1 kg
wortels
4
sjalotten
1
courgette
200 g
erwtjes (diepvries)
½ l
groentebouillon
peper &
zout
nootmuskaat
klontje
boter
3
laurierblaadjes
Voor de
saus:
½ ui
1 wortel
enkele
takjes tijm
2
laurierblaadjes
50 g
gerookt spek
½
appel, geschild en in stukjes
1 eetlp
aalbessengelei
750 ml
bruine fond (rund)
Hoe ga
je tewerk:
Maak de
stoemp in een ruime gietijzeren cocotte.
Pel de
sjalotten en snij ze in kleine stukjes.
Schraap
de wortels en snij ze in rondjes.
Schil de
aardappelen en snij ze in stukken.
Zet de
cocotte op de sudderplaat en smelt een klontje boter. Bak de
sjalotten al roerend lichtbruin. Voeg de wortelschijfjes toe en stoof
die ook mee.
Doe de
aardappelen en de laurierblaadjes erbij. Kruid met zout. Overgiet met
de groentebouillon en breng aan de kook.
Zet de
cocotte op het rooster onderaan de bakoven gedurende 45 tot 60
minuten.
Voor de
saus snij je de ui en wortel in stukken.
Snij het
spek in stukjes en bak het zonder extra vetstof in een pot op de
sudderplaat.
Laat de
ui meestoven en na enkele minuten ook de wortelstukjes.
Voeg de
appel, tijm en laurier toe. Overgiet met de bruine fond.
Breng
aan de kook.
Verplaats
de pot naar de braadoven, op de richel op de braadovenvloer. Laat een
kwartiertje zonder deksel inkoken.
Verwijder tijm en laurier. Mix tot een gladde saus, met de staafmixer of in de blender.
Werk af
met een eetlepel aalbessengelei en kruid eventueel bij met peper en
zout.
Snij de
courgette in kleine blokjes. Stoof ze op de sudderplaat in een beetje
boter. Voeg na enkele minuutjes de erwtjes toe. Laat samen beetgaar
worden.
Haal de
cocotte uit de oven. Verwijder de laurierblaadjes. Plet de gare
aardappelen en wortels met een pureestamper. Er mogen wel nog stukjes
overblijven. Kruid met nootmuskaat. Proef en voeg zout en peper toe
naar eigen smaak.
Schep er
de courgette en erwtjes onder.
Hou de
stoemp eventueel warm in de sudderoven.
Ook
zonder de courgette en erwtjes is deze stoemp super lekker.
Lekker
met worstjes op de grill.
Wij
gingen dit keer voor het assortiment mini-chipolata 'Porc plein air d`Ardenne' nieuw in het assortiment van Delhaize.
Enjoy!
Inspiratie:
Balls & Glory
And
for my English speaking followers
Every
year at the end of august the husband and yours truly are to be found
in West-Maling, Kent. We are then enjoying the company of our English
friends John & Bobby. John is, apart from being a huge fan of
Belgian beer, a 'stoemp' fanatic. (Stoemp is mashed potatoes with
vegetables)
Every
time they have the opportunity John & Bobby enjoy staying in the
fair city of Bruges, and so on one of these occasions we learned them
about Balls & Glory as a sort of Flemish answer to their famous
fish & chips.
John
is now a big fan of Wim's foodshop and wild about his 'stoemp'.
So
you see, I had no reason not to make a blog post about this potato
delicacy.
Ingredients:
For
the stoemp:
500
g potatoes, floury
1
kg carrots
4
shallots
1
zucchini
200
g peas (frozen)
½
liter of vegetable stock
salt
& pepper
nutmeg
knob
of butter
3
bay leaves
For
the sauce:
½
onion
1
carrot
a
few sprigs of thyme
2
bay leaves
50
g smoked bacon
½
apple, peeled and chopped
1
tablespoon redcurrant jelly
750
ml brown stock (beef)
Instructions:
Prepare
the 'stoemp' in a large cast-iron pot.
Peel
the shallots and cut them into small pieces.
Scrape
the carrots and cut them into circles.
Peel
the potatoes and cut them into pieces.
Put
the casserole on the simmering-plate and melt a knob of butter. Fry
the shallots, stir them until lightly browned. Add the carrot slices
and fry those too.
Put
the potatoes and bay leaves in. Season with salt. Pour over the
vegetable stock and bring to the boil.
Put
the casserole on the grid at the bottom of the baking-oven for 45 to
60 minutes.
For
the sauce, chop the onion and carrot into pieces.
Cut
the bacon into pieces and fry without additional fat in a pan on the
simmering plate. Let the onion fry and after a few minutes ad the
carrot pieces.
Add
the apple, thyme and bay leaf. Pour over the brown stock.
Bring
to a boil.
Move
the pot to the roasting oven, on the ledge on the roasting oven
floor.
Let
reduce without lid for fifteen minutes.
Remove
the thyme and bay leaf.
Mix
until smooth with a (hand) blender.
Finish
with a tablespoon redcurrant jelly and season with salt and pepper if
necessary.
Cut
the zucchini into small cubes. Fry them on the simmer plate in a
little butter. After a few minutes add the peas. Fry them together
until 'al dente'.
Take
the casserole out of the oven. Remove the bay leaves. Mash the cooked
potatoes and carrots with a potato masher. There may remain some bits
and pieces. Season with nutmeg. Season to taste.
Stir
in the zucchini and peas.
if
necessary, keep the 'stoemp' warm in the simmering oven.
Even
without the zucchini and peas this 'stoemp' is yummy.
Delicious
with sausages on the grill.
This
time we went for the mini chipolatas 'Porc plein air d'Ardenne' new
in the product range of Delhaize.
Enjoy!
Inspiration:
Balls & Glory