Op
de foodshow van Delhaize mocht ik even proeven van een nieuw biertje
dat toen nog alleen een vraagteken op het logo had. De vriendelijke
dame vertelde erbij dat naast dit bier ook een kaas en een brood
zouden gelanceerd worden. De echtgenoot vogelde al uit dat het om
een biertje van de Abdij van Averbode ging. Ik diende het nieuws nog
even voor mij te houden maar vandaag mag het dus wereldkundig gemaakt
worden. Zowel de echtgenoot als ik genieten wel eens van het betere
biertje en ik moet zeggen de Averbode hoort hier als nieuwkomer
meteen bij. Het is een zeer aangenaam stevig biertje dat een veel
beter smaakpalet heeft dan de (voorlopig) bekendere Leffe.
Ook
het kaasje wordt in Casa Latti gesmaakt. Samen vormen kaas en bier
trouwens een ideale combinatie en met het broodje zal het wel niet
anders zijn. Gezien ikzelf mijn broodje bak kan ik daar niet veel
over zeggen maar als je dan toch in Delhaize bent kun je ze even goed
alle drie in je winkelkarretje leggen.
Wij
hebben genoten, nu is het jullie beurt.
Abdij
Averbode brood
Abdij
Averbode brood is een volkoren brood van 600g, dat exclusief te koop
is bij Delhaize en op de abdijsite.
Ingrediënten:
tarwemeel,
haver, rogge, zuurdesem, gist, water en zout
Productiewijze:
Het
grote geheim van dit bijzonder smaakvolle brood is … tijd. Na het
kneden en voorrijzen wordt het deeg met de hand gevormd en volgens de
traditie in een mandje gelegd. Het krijgt dan alle tijd om te verder
te rijzen en te rusten zodat de natuurlijke en rijke smaken zich ten
volle kunnen ontwikkelen. Pas dan gaat het brood de oven in, waar het
op een gloeiende vulkanische steen wordt gebakken, voor een heerlijk
knapperige korst.
Abdij
Averbode kaas
Abdij
Averbode kaas is een half harde, smeuïge speciaalkaas met een
pittige, volle smaak en een gul karakter. Hij wordt in verschillende
vormen aangeboden:
Balk:
± 2,7 kg, Bol: ± 900g, Blokje: voorverpakte dikke plak van ± 250g
Verkooppunten:
exclusief bij Delhaize en in de betere kaashandel en ambulante
handel.
Ingrediënten:
Gepasteuriseerde
melk, zout, stremsel, zuursel, kleurstof: E160b, conserveermiddel:
Lysozym (van eieren).
Productiewijze:
in
speciale kaaskelders waarin een optimale luchtcirculatie en
vochtigheidsgraad nauwgezet in het oog worden gehouden, liggen de
bolletjes zo’n 4 weken en de balken een 6-tal weken te rijpen. De
kazen worden 2 Ã 3 keer per week gewassen met een speciale cultuur
(die het geheim vormen van de meester-kaasmaker), die zo voor een
unieke smaak zorgt.
Abdij
Averbode bier
Abdij
Averbode bier is een blond abdijbier van 7,5 % volumeprocent alcohol
(ABV) (voor flessen), gedry-hopped en met nagisting op fles.
Verkooppunten:
Averbode Abdijbier (33 cl) is exclusief te koop bij Delhaize en in de
betere drankencentrales en bierhandels.
Ingrediënten:
Water,
pilsmout en munich mout (samen te vatten -als gerstemout), haver,
spelt, hop (4 soorten), suiker (2 soorten) en gist.
Kleur
en uitzicht:
goudgeel
(eventueel licht gesluierd door de nagisting op fles) met een fijne
schuimkraag.
Geur:
bloemig,
groene appels, een zweem van zoetigheid en fijne hoparoma’s
Smaak:
volmondig,
moutzoetig, een aangenaam hopkarakter door zorgvuldig uitgekozen
hopsoorten. Een frisse, volle en bitterige afdronk maken van dit
(unieke) bier een heuse beleving.
Productiewijze:
Dit
goudgeel multigranen bier – gerstemout, haver, spelt – van 7,5%
alc. / vol ondergaat een dryhopping, een techniek waarbij extra hop in
koude lag ering toegevoegd wordt, waardoor het bloemige karakter
wordt benadrukt. Dit “erkend Belgisch Abdijbier” ondergaat
tenslotte nog een nagisting op fles.
Proost!
Bron:
Abdij Averbode