Voor de
foodblogswap van mei mocht ik koken van Violet Kookt!
Violet
is dol op koken, eten en alles wat hiermee te maken heeft. Zo zijn we
meteen al gelijkgestemde zielen.
Een
keuze maken uit haar ruime receptenindex met veel aantrekkelijke
gerechtjes, was dan weer een héél stuk moeilijker. Na heel wat
klikken en scrollen kwam ik uit op een selectie van zes receptjes.
Uiteindelijk
heb ik gekozen voor de Chili con carne gehaktballen van Jamie Oliver.
Violet is trouwens ook een grote fan van deze Britse top kok. Het
recept komt uit het boek 'Jamie in 15 minuten'. Dat is trouwens een
deadline die ik zeker nooit haal!
Ik heb
het recept bijna helemaal gevolgd mits hier en daar een kleine
'persoonlijke touch'.
Wat heb
ik gebruikt voor 4 personen:
500 g
mager rundergehakt, Hoevevlees Maertens
2 theelp
garam masala
olijfolie
3 verse
rode paprika's
3
lente-uitjes, in ringetjes gesneden
1 theelp
gerookt paprikapoeder
500 g
passata di pomodoro
1 bosje
verse koriander
1 blik
rode kidneybonen, 400 g
1 theelp
komijnzaad
1 klein
gedroogd chili pepertje
4 eetlp
Griekse yoghurt
1 limoen
versgemalen
zwarte pepertjes
zeezout
300
g bulgur
1
ingemaakte citroenen
1
kaneelstokje
Optioneel:
4
verse chili's, gegrild
Hoe
ga je tewerk:
Waar
Jamie en Violet de paprika's uit een potje halen, ga ik voor de verse
exemplaren, ik hou van de smaak van vers gegrilde paprika's.
Halveer
de paprika's en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Leg ze met de
velkant naar boven op een plaat bekleed met bake-o-glide. Schuif de
plaat zo hoog mogelijk in de braadoven. Na 20 Ã 30 minuten zijn de
paprika's donker geblakerd. Neem de plaat uit de oven en dek de
paprika's af met plastiekfolie. Na een kwartier kan je makkelijk de
pel verwijderen.
Pureer
in een blender de ontvelde paprika's, de lente-uitjes, paprikapoeder,
passata en de helft van de koriander met steeltjes. Mix tot een glad
geheel.
Meng
het rundergehakt met garam masala, zout en peper. Maak er 8 gelijke
balletjes van.
Spoel
de kidneybonen af in een vergiet en laat ze uitlekken.
Rooster
de komijnzaadjes in een antikleefpan tot een heerlijk aroma vrijkomt.
Plet de zaadjes in een vijzel samen met het gedroogde chili pepertje.
Verwarm
in dezelfde antikleefpan een geutje olie. Kleur de ballen langs alle
kanten mooi bruin, dit kan op de sudderplaat. De ballen moeten nog
niet gaar zijn.
Giet
de inhoud van de blender over de gehaktballen.
Voeg
de uitgelekte kidneybonen, alsook de komijnzaadjes en de chili's uit
de vijzel bij het vlees.
Schep
alles goed om en breng tot het kookpunt. Leg een deksel op de pan en
zet die 20 minuten op de richel op de bodem van de bakoven.
Ondertussen
maken we de bulgur.
Doe
de bulgur met 1 ½ keer de hoeveelheid aan kokend water, de
ingemaakte citroen (in zijn geheel) en het kaneelstokje in een pan
met deksel.
Breng
al roerend aan de kook op de hete plaat. Verplaats naar de
sudderplaat en laat nog 2 minuten doorkoken. Leg het deksel op de pan
en zet die 10 Ã 15 minuten in de sudderoven. Het vocht zou nu moeten
opgenomen zijn door de bulgur.
Verwijder
het kaneelstokje. Snij de ingemaakte citroen in kleine stukjes en
schep onder de bulgur.
Serveer
de bulgur met de chili con carne gehaktballensaus en werk af met wat
korianderblaadjes, een lepel yoghurt en een partje limoen.
Als
je het graag 'heet' hebt, werk je elk bord af met een gegrilde chili.
Chili's
kan je grillen in de braadoven of op bake-o-glide op de sudderplaat.
Prik ze wel vooraf in, anders gaan ze ploffen.
Enjoy!
Met
dank aan Violet voor het lekkere recept!
Mijn
achtste deelname aan de Foodblogswap, een online 'event' op Facebook.
Nederlandse en Belgische foodbloggers schrijven zich in voor de swap
en dan wordt er elke maand een verdeling gemaakt. Zo kies en kook je
eens per maand een recept van een andere foodblogger.
Deze
maand mocht ik kiezen op de blog van Violet 'Violet Kookt'. Een
mooie en aantrekkelijke blog die ik vast en zeker nog zal bezoeken!
Martine
van 'Duizend en 1 dag' bakte scones mijn blog.