Vorig
weekend waren de echtgenoot en ik te gast op een huwelijksfeest. Een
onderdeel van een super
geslaagde walking dinner was
een assortiment aan couscous.
Wat er
bij mij uitsprong was een couscous met bloemkool.
Het
recept heb ik helaas niet, maar wel inspiratie...
Bloemkool
wordt veelal geassocieerd met een bechamelsaus of gegratineerd met
een kaaskorstje, helemaal onterecht als je het mij vraagt. Dus ga ik
voor een inventiever manier, zijnde bloemkool samen met couscous.
Trouwens als je bloemkool maalt in een foodprocessor dan bekom je een
structuur die sterk gelijkt op couscous korreltjes. Voeg wat pittige
specerijen toe en je bekomt een super lekkere tabouleh.
Wat heb
ik gebruikt voor 4 personen:
1 grote
bloemkool, kies een mooi wit exemplaar
250 g
couscous
350 ml
groentebouillon
een
handje pijnboompitten
1 rode
ui, fijngehakt
2 kleine
gedroogde pepertjes
1½
theelp gerookte paprika
1½
theelp gemalen komijnpoeder
1½
theelp kurkuma
olijfolie
versgemalen
pepertjes
zeezout
Hoe ga
je tewerk:
Verwijder
de bladeren van de bloemkool en maak de roosjes los. De stronk
gebruik je niet. Spoel de roosjes en laat goed uitlekken. Doe ze in
de mengkom van de foodprocessor en cutter fijn tot een korrelige
massa. Schrik niet van de hoeveelheid, het is zeker viermaal het
volume van de couscous!
Rooster
de pijnboompitten in een antikleefpan of op bake-o-glide op de
sudderplaat. Schep regelmatig om zodat ze niet aanbranden.
Kies
voor een ruime pot, doe er de couscous in samen met de specerijen:
gerookte paprika, komijn en kurkuma. Overgiet met hete
groentebouillon, roer en zet met gesloten deksel 10 minuten achteraan
de Aga.
Doe een
geutje olijfolie in een ruime antikleefpan en bak de rode ui glazig.
Maak de
pepertjes fijn in een vijzel en doe ze bij de ui in de pan, laat
eventjes meebakken.
Nu mag
de bloemkool hierbij. De bedoeling is dat de korreltjes enigszins
garen, dus het rauwe moet eruit. Schep af en toe om. Dit neemt een
goeie 5 minuten in beslag en gaat perfect op de sudderplaat. Kruid
goed met zeezout en peper.
Roer de
couscous los met een vork en voeg een geutje olijfolie toe. Doe er de
bloemkool bereiding en de gegrilde pijnboompitten bij en schep alles
mooi onder elkaar.
Deze
bloemkool tabouleh doet het prima bij een stukje gegrild vlees.
Een
restje is super lekker 's anderendaags in de lunchbox.
Of
vervang het vlees door kikkererwten die je ook eventjes aanbakt en
onder de tabouleh mengt, eventueel met nog wat extra noten zoals
gegrilde hazelnoten of gegrilde geschaafde amandelen.
Enjoy!