Intro
Ken
je klassiekers! Het is zowat de meest gebruikte uitdrukking bij
startende 'Mijn Restaurants' en andere kookprogramma's. Die slagzin
kwam mij voor de geest toen ik een paar heerlijke bio konijnenbillen
meekreeg van Geert. Neen, niet onze postbode, maar de papa – slager
van ons jongste schoondochtertje Eline. Geert is een man met passie
voor zijn vak en ik wilde dan ook zijn mooi aangeprezen 'springpoten'
alle eer aan doen.
De
echtgenoot was meteen mee. Had
hij daar niet in de frigo nog een heerlijke Préaris Quadrupel staan?
Ja, af en toe kunnen de echtgenoot en 'yours truly' wel een biertje
smaken.
Als
fan van het 'koop je ingrediënten zoveel mogelijk dicht bij huis'
principe komt ook dit heerlijk bier van 'om de hoek'. Préaris wordt
gebrouwen door de Vliegende Paard Brouwers in Oedelem. De Quadrupel is
een bruin bier van 10% alcoholpercentage dat in 2011 nog werd
verkozen tot 'Beste hobbybier van België'. Onze goede vrienden, Jacky
en Martine wonen in het Vliegend Paard en zo hebben wij al ruim de
kans gehad om dit lekker gerstenat uitvoerig te proeven.
Zing
alvast luid mee met een klassieker naar keuze en spring de keuken in!
Ingrediënten
4
konijnenbouten
klontje
boter
2
eetlepels bloem
scheutje
olijfolie
3
uien, fijngesnipperd
Préaris Quadrupel, 33 cl
150
ml wildfond
250
gram gedroogde ontpitte pruimen
2
eetlepels pruimenconfituur
2
eetlepels mosterd, Wostyn
scheutje
balsamico
gedroogde
tijm
vier
laurierblaadjes
vier
kruidnagels
versgemalen
zwarte peper
zout
Bereiding
Kruid
de konijnenbouten met peper en zout.
Smelt
een klontje boter in een cocotte en schroei de bouten langs alle
kanten dicht. Doe dit op de sudderplaat of indien nodig op de hete
plaat.
Haal
de bouten uit de pot.
Voeg
een beetje olijfolie toe en laat de uisnippers lichtjes kleuren.
Werk
nu verder op de sudderplaat.
Doe
de gedroogde pruimen en de pruimenconfituur bij de uien. Roer goed.
Bestuif
met 2 eetlepels bloem en laat eventjes meebakken.
Los
de mosterd op in de wildfond en blus de inhoud van de pot hiermee.
Roer alle aanbaksels aan de bodem goed los.
Leg
de konijnenbouten terug in de cocotte.
Kruid met wat tijm en eventueel nog wat peper en zout. Ook de kruidnagels
en de laurierblaadjes mogen er nu bij.
Schenk
het bier over de inhoud en voeg ook een scheutje balsamico toe.
Roer
nog even, leg het deksel op de cocotte en breng de inhoud aan de
kook.
Zodra
het kookt, verplaats je de cocotte naar het rooster op de bodem van
de sudderoven, gedurende een 3-tal uur. Nu
zijn de bouten boterzacht en heb je een mooie saus.
Extra / Tip
Dien
op met een gestoomd aardappeltje.