Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 7 september 2014

Lam met chimichurri

Op mijn dagelijkse speurtocht naar lekkere nieuwe dingen die bij mekaar passen kwam ik op een blauwe maandag terecht bij 'chimichurri'. Alleen de naam al maakt me vrolijk. Het bleek dan nog heerlijk te combineren met lam.

Chimichurri

Chimichurri is een saus uit de Argentijnse keuken en doet het prima samen met gegrild vlees, zoals lam, rund, kip... Soms wordt het vlees erin gemarineerd.

Je kan de saus maken in de vijzel, de blender of de foodprocessor. Maak de chimichurri gerust een dag vooraf, zo kunnen alle smaken zich mengen en wordt de smaak nog intenser. Voorzie meteen een ruime portie, afgedekt in de koelkast is de saus zeker een week houdbaar.
We beginnen eraan!


Wat heb ik gebruikt:

Voor de chimichurri:
50 ml water
1 eetlp grof zeezout
1 grote rode ui, gepeld en in stukken
2 tenen knoflook, gepeld
1 vers spaans pepertje, piccantina, met of zonder zaadjes
2 eetlp kappertjes, uitgelekt en afgespoeld
1 potje verse munt, de blaadjes
½ potje bieslook, grof gesneden
½ bosje platte peterselie, de blaadjes
50 ml rode wijnazijn
50 ml olijfolie

Chimichurri

4 lamskoteletten
enkele takjes verse oregano, de blaadjes, of 1 koffielp gedroogde
sap van 1 citroen
olijfolie
versgemalen zwarte peper
fleur de sel


Hoe ga je tewerk:

Voor de chimichurri: Verwarm het water in een steelpannetje en laat het zout erin oplossen. Laat afkoelen.

Doe ui, knoflook, pepertje, kappertjes, munt, bieslook en peterselie in de foodprocessor. Gebruik het hakmes en hak alles fijn. Pas op, maak er geen puree van, je moet nog stukjes kunnen terugvinden.
Voeg olijfolie en rode wijnazijn toe en laat nog eventjes meedraaien.

Doe de inhoud van de mengkom bij het gezouten water in het steelpannetje. Roer om en zet afgedekt weg in de koelkast.

Chimichurri

Laat de lamskoteletten op kamertemperatuur komen.
Maak een mengsel van de fijngehakte oregano blaadjes, citroensap, peper en zout. Smeer de lamskoteletten hiermee in en laat een ½ uur intrekken.

Dep de koteletten droog, bestrijk met olijfolie en leg ze op het gietijzeren rooster. Sluit de BGE en grill het lam op 180° gedurende 2 à 3 minuten aan beide kanten.

Lam met chimichurri

Serveer het lam met een goeie schep chimichurri, tomaatjes en een gepofte aardappel.

Lam met chimichurri

Enjoy!

Lam met chimichurri

Bron: BGE boek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly