Appelgelei

De echtgenoot heeft een grote zak afgevallen appels kunnen scoren... en dan nog appels van een hele oude boomgaard.
Ik was meteen back in time, mijn mama druk in de weer met grote potten, veel appels, een neteldoek en ingewikkelde systemen om het appelsap op te vangen... om er uiteindelijk super lekkere appelgelei mee te maken. En ik, als kleine meid, aandachtig toekijkend vanaf de zijlijn :-)


Kijk jij ook even mee?

Appelgelei

Van volgende hoeveelheid vul je 4 à 5 confituurpotjes:

1 liter appelsap
½ kg geleisuiker, Dr. Oetker Gelfix versie 2.1 (1 kg vruchten - ½ kg geleisuiker)
sap van 1 citroen

als extraatje:
een geutje Calvados of 2 vanillestokjes per liter sap


Hoe ga je tewerk:

Ik ben gestart met ruim 3 kg appels, waarvan ik 2 liter zuiver sap overhield. Dus kan je 2x gelei maken van 1 liter appelsap.

Appels

Was de appels grondig want ze worden NIET geschild. Snij ze in stukken met schil en klokhuis! Verwijder wel het steeltje, bruine plekken en controleer op beestjes...

Doe de stukken appel in een grote kookpot en zet ze net onder water. Let op! Voeg niet teveel water toe. De appels komen immers bovendrijven, duw ze dus naar beneden terwijl je het water toevoegt.
Pers de citroen uit en doe het sap bij de appels.

Breng het geheel aan de kook op de hete plaat. Zodra de inhoud goed doorkookt, leg je het deksel op de pot en verplaats die naar de sudderoven tot je een moes bekomt, zonder brokken. De duur hangt af van het soort appels. Die van mij waren in een kwartier zacht.

Neem een gesteriliseerde neteldoek. Steriliseren doe je als volgt: leg de geleidoek in een zeef en giet er kokend water over.

Hang de zeef met doek over een propere, grote pot waarin je de gelei straks zal maken. Schep er de moes in. Pas op voor spatten!
Knoop de neteldoek toe met een touw, en bedenk een systeem om die een hele nacht op te hangen zodanig dat het sap in de pot druppelt.
LET OP! Druk de moes niet door de neteldoek, want dan wordt de gelei troebel.

Bokaaltjes steriliseren in de AGA doe je zo:
schik de gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur in de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen mee in de sudderoven.


Snij de vanillestokjes open en schraap er het merg uit.
Meet 1 liter van het appelsap af en voeg er ½ kg geleisuiker en het merg en vanillestokjes bij.

Breng de gelei in wording aan de kook op de sudderplaat. Laat de gelei 3 minuten verder koken op de hete plaat.
Of doe zoals ik, laat de gelei flink borrelen in de oven, op de braadovenvloer. Zo heb je geen gespat en het lukt perfect. Na 3 minuten doe je de stollingstest door een druppel gelei te laten vallen op een koud bordje.

Vis het vanillestokje uit de gelei en vul de steriele potjes tot aan de rand met de hete gelei. Sluit onmiddellijk af met een deksel. Keer de bokaaltjes om en laat ze zo afkoelen.

Appelgelei met vanille

Voor de variant met Calvados giet je na een geslaagde stollingstest een scheut(je) Calvados bij de hete gelei, roer goed en vul de bokaaltjes.

Appelgelei met Calvados

Andere opties zijn, muntblaadjes, rozenblaadjes, jasmijnthee, kaneel...


Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten