Je
hebt zo van die klassiekers die je niet kunt 'passeren'. Het
appelroosje is daar zeker één van. Zowat iedereen die iets of wat
heeft van oven, heeft er al wel eens een plaatje van gemaakt.
Op
Pinterest zie je de mooiste foto's en filmpjes voorbij komen. En op
een verloren zondag heb ik er mij dus ook eens op toe gelegd. En
voor één keer heb ik nu eens het recept gevolgd, nu ja buiten de
hazelnootjes dan, die verving ik door pistachenootjes. En in feite,
de acaciahoning, werd oranjebloesem.
Plukt
u even mee?
Wat
heb ik gebruikt voor 6 gebakjes:
1 à 2 appels
bladerdeeg,
40x24 cm
vloeibare
honing, oranjebloesem
gemalen
kaneel
gemalen
kardemom
blauwe
bessen
pistachenootjes,
fijngehakt
bloemsuiker
muffinvorm,
Le Creuset
Hoe
ga je tewerk:
Snij
de appel doormidden en verwijder het klokhuis.
Leg
de ongeschilde appel op de snijkant en snij in plakjes van 1-2 mm.
Doe
de appelplakjes in een kom, besprenkel met honing. Meng voorzichtig
tot alle plakjes met een laagje honing bedekt zijn.
Laat
een half uurtje intrekken, zo worden de appelschijfjes zachter en is
het straks makkelijker om ze op te rollen.
Je
hebt 6 repen bladerdeeg nodig van ongeveer 6,5x24 cm.
Ik
had geen rechthoekig stuk bladerdeeg voorhanden. Dus heb ik wat
gepuzzeld met een ronde lap bladerdeeg, die ik lichtjes heb
uitgerold. Ik heb er dan ook maar 5 roosjes uitgehaald.
Leg
op de bovenrand van een reep deeg, plakjes appel die een ½ cm boven
het deeg uitsteken en die elkaar overlappen.
Bestrooi
met wat gemalen kardemom en gemalen kaneel.
Plooi
het bladerdeeg over de appeltjes zodat ze ongeveer voor de helft
bedekt zijn.
Rol
het deeg vanaf de zijkant op en zet de taartjes in een muffinvorm.
Leg
een 3-tal besjes in het hart van elk taartje.
Bestrooi
de taartjes met wat fijngehakte pistachenootjes.
Besprenkel
elk taartje met nog wat honing.
Schuif
de muffinvorm op de bodem van de braadoven gedurende +/- 25 minuten.
De
appelroosjes zijn gebakken als het bladerdeeg mooi krokant is.
Bedruppel
met nog wat extra honing en bestuif met bloemsuiker.
Serveer
de appelroosjes lauwwarm met extra blauwe besjes en een bolletje
vanilleijs of opgeklopte slagroom.
Enjoy!
Bron:
Appel-honingtaartjes met bessen & noten – delicious.magazine