Ra,
ra, Rasputin, lover of the … Boney M. schalt uit de boxen in Casa
Latti, buiten is het guur, de wind, de regen, de kou. Het dekentje
ligt klaar op de zetel. Er branden enkele kaarsen als enige
verlichting. In de AGA staat een heerlijk potje te sudderen.
Sudderpotjes,
of stoofpotjes, roepen bij mij steeds zo een gezellige huiselijke
sfeer op en behoren tot mijn favoriete bereidingen. Ze zijn zelfs nog
lekkerder als je ze op voorhand klaarmaakt en nog eens opwarmt. Het
is ideaal om in grote hoeveelheid te bereiden, echt comfort food
zonder stress voor de kok.
Meestal
maak je ze met wijn, maar meer en meer krijgen ook de betere, meestal
donkere, bieren de kans zich te 'mengen' in het debat. Voor mijn
stoofpotje van ree heb ik dit keer, al doet de naam iets totaal
anders vermoeden, een Amerikaanse Stout gebruikt.
Old Rasputin Russian Imperial Stout, is een donkerbruin bier van hoge
gisting met een alcoholpercentage van 9%. Het bier wordt gebrouwen in
Californië. Bij ons is het in de betere drankencentrales, zoals
Rotsaert, te koop.
Dit
wildstoofpotje is nog lekkerder als je het laatste halfuur gestoofde
paddenstoelen toevoegt. Schoondochtertje Stéphanie is niet echt
vriend van deze heerlijkheden uit het bos en dus zie je ze niet op de
foto. Kwestie van de 'boze schoonmoeder stempel' te vermijden hé.
Wat
heb ik gebruikt voor 8 personen:
1
½ kg ragoutvlees van ree, in blokjes
olijfolie
4
eetlepels bloem
2
uien, fijngesnipperd
enkele
takjes rozemarijn, naaldjes fijngehakt
4
stengels bleekselderij, in fijne boogjes
flinke
scheut balsamicoazijn
600
ml wild fond
340
ml Old Rasputin, 1 flesje, of een ander donker bier
400
gram zilveruitjes
versgemalen
zwarte peper
zeezout
optioneel:
gemengde bospaddenstoelen
enkele
takjes tijm, blaadjes fijngehakt
Hoe
ga je tewerk:
Start
met het pellen van de uitjes, zilveruitjes kan je makkelijk pellen
als je ze te weken zet in warm water. Giet het water na een half uur
weg, nu laten de uitjes zich gemakkelijk pellen. Zorg ervoor dat je
ook het fijn vliesje verwijdert dat rond elk uitje zit.
Zet een
gietijzeren pot op de sudderplaat. Stoof de fijngesnipperde ui
goudbruin, samen met de fijngehakte rozemarijn in wat olijfolie.
Doe de
ui over in een kom en zet opzij.
Dep het
vlees droog met keukenpapier.
Zet de
pot op de hete plaat, voeg een scheutje olijfolie toe. Kleur de
blokjes ree langs alle kanten bruin. Doe dit in verschillende
beurten, teveel vlees in een keer kan je niet mooi aankleuren.
Schep
het vlees uit de pot.
Bak nu
de zilveruitjes en de selderstukjes eventjes aan.
Doe de
gestoofde ui met rozemarijn en het vlees er opnieuw bij. Bebloem de
inhoud en schep alles om.
Kruid
met flink wat peper en zout.
Schenk
er de balsamicoazijn, wild fond en het bier bij.
Breng
aan de kook, leg het deksel op de pot. Schuif de cocotte op de richel
op de bodem van de sudderoven, gedurende een 3-tal uur.
![]() |
3 uur later |
Doe een
scheutje olijfolie in een antikleefpan, bak er de paddenstoelen samen
met de tijm in, tot het vocht verdampt is en ze bruin beginnen te
worden.
Voeg de
paddenstoelen bij het stoofpotje of serveer ze apart.
Vergezel
je wildstoofpotje van een schaal heerlijk gegrilde wintergroenten en een veenbessencompote.
Hasselback aardappelen of een gratin van aardappel en pastinaak.
En
vergeet vooral Old Rasputin niet.
Enjoy!
Inspiratie:
Jamie magazine, Stoofpot met hertenvlees