Intro
Vorige
week nog eens mijn favoriete motards: 'The Hairy Bikers' gezien op
Njam. Ze touren door Europa, met als doel de heerlijke bakrecepten
mee te brengen naar hun home-country.
In
Duitsland kwamen ze terecht bij Karsten 'a slow baker', die bakt zijn
brood op de traditionele manier, net als zijn opa deed. Hij laat zijn
deeg tot 48 uur rijzen en zegt dat 'alleen de tijd en deskundige
handen, samen met jaren van het werken met deeg, leiden tot het
perfecte brood'.
Het
brood is Zwitsers van oorsprong en dankt zijn naam aan zijn vorm. Het
Wurzelbrot is een brood dat twee of drie keer om zijn as gedraaid
wordt, waardoor het zijn hobbelige vorm krijgt en er uit ziet als
de wortels van een boom.
The
Hairy Bikers prezen het brood de hemel in, dus voor mij een reden om
aan de slag te gaan.
Ingrediënten
650
gram bloem voor wit brood
24
gram verse gist of 8 gram droge gist
+/-
390 ml water
8
gram zout
Bereiding
Verkruimel
de gist in de mengkom van de Kitchenaid, giet er 1/3 van het water
bij en ongeveer 1/3 van de bloem.
Gebruik
de deeghaak en laat de Kitchenaid op stand 1 gedurende 1 min draaien.
Laat dit mengsel 10 minuten rusten.
Voeg
de rest van de bloem en het
zout toe.
Laat
de KitchenAid
nu maximum 10 minuten kneden
op stand 2 en voeg beetje bij beetje de rest van het water toe. Je
hebt nu een soepel en zacht deeg dat
niet meer aan de wanden van de kom kleeft.
Voeg
als het deeg te nat is nog wat bloem toe en als het te droog is nog
wat water.
Haal
het deeg van de kneedhaak en schep het
uit de mengkom, kneed het nog eventjes door en vorm het op je
werkblad tot een bal.
Neem
een grote kom en wrijf die goed in met olie, leg het deeg erin. Dek
goed af met huishoudfolie. Plaats de kom voor 48 uur in de koelkast,
je hoeft er niet naar om te kijken, er kan niets gebeuren, tenzij je
kom te klein is. Het deeg verdrievoudigd wel!

Na
2 dagen laat je het deeg uit de kom glijden op een met bloem bestoven
werkvlak. Verdeel het deeg in 2 of 4 langwerpige stukken, neem een
uiteinde vast en maak een paar draaibewegingen met het deeg, zoals
een spiraal.
Leg
de broden op een stuk bakpapier. Schuif de broden met bakpapier op de
bodem van de braadoven, na enkele minuten trek je het papier er
onderuit, zo bakken ze rechtstreeks op de bodem. Na 15 min verplaats
je de broden naar de bovenste richel in de braadoven, zo krijgen ze
een mooie kleur. De totale baktijd is 20 à 25 min, naargelang de
grootte.
Extra / Tip
Voor
wie houdt van de geur van versgebakken brood, zeker eens proberen!
De
broden zijn heerlijk na een half uurtje afkoelen, als je tenminste zo
lang kan wachten!