Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 26 april 2015

Bifteki met zuiderse groenten en Kritharaki

Delhaize heeft sinds enkele weken een nieuw item, namelijk gezonde en lekkere recepten tegen een attractieve prijs van €3 per persoon. Gezond eten moet niet per se duur zijn! 
Elke week komt een ander recept aan bod.

Delhaize vroeg mij of ik met een van hun suggesties eens aan de slag wou gaan.
Ik koos voor de 'Griekse burger', misschien om al een beetje in vakantie stemming te komen.
Nu kun je natuurlijk de fiche die je erbij krijgt gewoon volgen en dan heb je inderdaad een lekker gezond gerechtje voor je €3.

Bifteki met zuiders groenten en kritharaki

Maar je kan met dezelfde ingrediënten je verbeelding laten spreken, Griekse burger is oké maar Bifteki is voor mij een stapje, euh, Griekser. Ik heb al eens Griekse balletjes gemaakt dus deze keer ga ik voor een variant. Voor €3 per persoon tover je zowaar de blauw-witte wereld op je bord.


Wat heb ik gebruikt voor 4 personen:

1 pak ratatouillegroenten:
bevat aubergine, courgette, groene paprika, ui, look, groen pepertje, tomaat

500 gram gemengd gehakt, rund & varken
200 gram Feta, Dodoni
200 gram Griekse pasta (Kritharaki), Makbea

€3 recept Delhaize - Griekse burger

een ruime handvol verse kruiden:
oregano, munt, tijm, rozemarijn

1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
1 beschuit (of paneermeel)
1 ei
fleur de sel
versgemalen zwarte peper
olijfolie met pepers, Taste of Inspirations, Delhaize, of gewone olijfolie


Hoe ga je tewerk:

Spoel en droog de verse kruiden, rits de blaadjes af en hak ze fijn.

Maak een beschuit fijn, dit gaat makkelijk in een plastiek zak met een deegrol.
Verkruimel de feta.
Voor de bifteki of Griekse gehaktballen doe je het gehakt, beschuit, ei, feta, 2/3 van de gehakte verse kruiden, paprikapoeder, fleur de sel en versgemalen zwarte peper in de kom van de KitchenAid.
Laat de mixer met de platte menghaak op stand 2 een paar minuten draaien.
Rol met je handen balletjes van de mengeling. Leg ze in een schaal, dek af met plastiekfolie en laat een 20-tal minuten opstijven in de koelkast.

Bifteki met zuiders groenten en kritharaki

Ondertussen maak je de ratatouille.
Snij de ui en het pepertje fijn, pers de look. Laat dit stoven in een beetje olijfolie in een pot op de sudderplaat, gedurende een 5-tal minuten.
Snij de aubergine, courgette, paprika en tomaten in stukjes.
Voeg bij de gestoofde ui, kruid met de rest van de verse kruiden, fleur de sel en versgemalen zwarte peper.
Roer om, leg het deksel op de pot, als je de inhoud hoort pruttelen, verplaats je de pot naar de richel op de bodem van de bakoven, gedurende een half uur.

Breng ruim water met wat zout aan de kook op de hete plaat. Voeg de Griekse pasta toe en breng al roerend terug aan de kook. Leg het deksel op de pot en verplaats die naar de sudderoven gedurende 13 minuten.
Roer door en giet af door een zeef.

Bak de balletjes in een anti-kleefpan in wat pikante olijfolie. Ik bak ze in een 10-tal minuten mooi bruin op de bodem van de braadoven. Wel af en toe de pan schudden.
Je kan ze natuurlijk ook bakken op de sudderplaat of de hete plaat.

Verdeel de pasta over de bordjes, schep de ratatouille erop en werk af met de Griekse gehaktballetjes.

Bifteki met zuiders groenten en kritharaki

De feta en de verse kruiden in de balletjes zorgen voor een lekkere zuiderse toets.
Deze balletjes zijn ook lekker als aperitiefhapje of op een spiesje, opgediend met tzatziki.

γευστικός !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly