Zo
af en toe verwen ik de echtgenoot en
mezelf eens met een stukje
taart.
Toen ik
een tweetal maanden geleden een zakje mooie stoofperen meekreeg van
bio vriendin Nathalie zag ik ook daar meteen een opportuniteit in
voor een lekker gebak, een perentaart.
Omdat
de echtgenoot geen voorstander is van zachte, melige peren heb ik die
stoofperen gebruikt. Wie toch
liever wat
minder beet heeft, kiest best
voor een Conference,
dat toch ook wel een stevige
peer is, maar minder hard.
Nu
ik toch in bakmodus ben wil ik dit receptje alsnog even voor jullie
posten want, geef toe, een
perentaart is altijd lekker.
Let's
bake!
Wat heb
ik gebruikt:
4
stevige peren, Biobello
75 gram
bloem, gezeefd
1
theelepel bakpoeder
75 gram
fijne suiker
50 gram
boter, op kamertemperatuur
2 eieren
1
citroen, het sap
1
eetlepel Poire William
⅛ theelepel
gemalen kardemom, of de zaadjes uit een 8-tal peultjes
1
theelepel kaneelpoeder
snuifje
zout
2
eetlepels kweeperengelei, of een andere gelei
bakvorm
met losse bodem, van ongeveer 25 cm diameter, ingeboterd
Hoe ga
je tewerk:
Schil
de peren en snij ze in twee. Verwijder het klokhuis en snij de
helften langs de bolle kant, een paar keer in.
Besprenkel
onmiddellijk met citroensap en perenlikeur, dit voorkomt verkleuring.
Zeef
de bloem met het bakpoeder. Meng er de kardemom, kaneelpoeder en een
snuifje zout onder.
Splits
de eieren. Klop het eiwit stijf met de draadgarde van de KitchenAid.
In
een andere mengkom klop je met de platte menghaak op hoge snelheid,
de boter en suiker schuimig. Voeg een voor een de eidooiers toe.
Ga
nu verder op snelheid 2 en voeg beetje bij beetje en afwisselend het
bloemmengsel en het vocht van de peren toe.
Giet
het deeg in de bakvorm en schik er de peren over met de punt naar het
midden. Duw ze lichtjes in het deeg.
Bak
in 35 à 40 minuten op het rooster, op de 1ste richel van onder, in
de bakoven.
Laat
de taart half afkoelen alvorens uit de bakvorm te halen.
Roer
een paar lepels kweeperengelei los en bestrijk de bovenkant van de
taart royaal met behulp van een borsteltje.
Enjoy!
Inspiratie:
njam!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten