Geef de
keizer wat de keizer toekomt! In Casa Latti wordt er wel eens meer
met 'oneliners' en spreuken rond gegooid. De echtgenoot maakt met het
gebruik ervan meestal duidelijk dat de conversatie wat hem betreft
teneinde is … of net begint.
Het was
aan deze spreuk dat ik dacht toen ik van Arthur, mijn trouwe
'Hollander aan de AGA' van AGA Kookhuis Jantrus,
een artikel las over zijn leuke culinaire ervaring met enkele dames
tijdens een Oostenrijks bakmoment aan ons favoriete fornuis.
Mijn
nieuwsgierigheid was sowieso gewekt door de naam alleen al. Ik wilde
dan ook graag zo een Kaiserschmarrn, man wat een naam, bakken.
Volgens de hedendaagse alleswetende Wikipedia is de Kaiserschmarrn
een Beiers – Oostenrijks zoete pannenkoek met een, ahum,
Keizerlijke twist.
Wat
maakt hem dan zo imperialistisch? Wel laat ons zeggen dat de in Rum
gewelde rozijnen en het bijvoegen, op het laatste van de bereiding,
van opgeklopt eiwit er een extra 'Oostenrijks royale' toets aan
geven.
Eens de
koek gaar is trek je hem met twee vorken in stukken, dus niet
snijden! Traditioneel geef je er pruimen compote of appelmoes bij.
Nu ik
toch op dreef ben nog even extra voor de bio liefhebbers vermelden
dat ik de melk gewoon vervangen heb door iets nieuws op de markt dat
meteen mijn hart gestolen heeft, Soy Dream Smooth. Met dank aan Raf
voor de kennismaking.
SoyDream Smooth is een 100% biologische blend van soja en rijst. Een super bron van
eiwitten, met een heerlijke zachte smaak. De ideale melkvervanger,
dorstlesser, bij het ontbijt of als tussendoortje, maar ook lekker in
bereidingen.
Wat heb
ik gebruikt:
250 ml
Soy Dream Smooth, of melk
120 gram
bloem, gezeefd
2
soeplepels rietsuiker
2 eieren
een
handje rozijnen
een
geut(je) Oostenrijkse Strohrum,
of een andere rum
snuifje
zout
beetje
boter
Voor
erbij:
zelfgemaakte
appelmoes
bloemsuiker
Een
anti-aanbakpan met een diameter van 24 cm
Hoe ga
je tewerk:
Besprenkel
de rozijnen met rum en laat ze een paar uur weken.
Splits
de eieren. Klop de dooiers met de suiker heel luchtig met de
draadgarde van de KitchenAid, op de hoogste stand.
Voeg,
lepel per lepel, de gezeefde bloem toe en meng verder met de platte
menghaak op stand 2.
Giet er
als laatste de melk bij, nu heb je een mooi glad beslag.
Klop de
eiwitten met een klein snuifje zout stijf, met de draadgarde op de
hoogste stand.
Laat de
rozijnen uitlekken, de rum heb ik bij het beslag gedaan ;-), is uiteraard facultatief.
Spatel
de eiwitten voorzichtig en luchtig onder het beslag.
Laat een
anti-aanbakpan met een klontje boter warmen op de sudderplaat.
Giet het
beslag erin, strooi er de rozijnen over.
Verplaats
de pan naar de 3de richel van onder in de braadoven. Baktijd 6-8
minuten.
De
pannenkoek is nu mooi gestold en goudbruin gebakken.
Keer de
koek om op een bord. Trek met behulp van twee vorken, in kleine
stukjes.
Verdeel
over twee borden, bestrooi met bloemsuiker, dien op met appelmoes.
Guten
appetit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten