English-language
translation below
Een dessertje 'met liefde' gemaakt en dan nog het favorietje van de echtgenoot! In onze familie is het zowaar een klassieker geworden. Deze tiramisu was een onderdeel van mijn Kerstmenu in 2010. En ondertussen heeft zowat de hele familie een kopietje van dit recept.
Mijn
inspiratie heb ik gehaald uit een magazine van Spar. Natuurlijk, ik
zou ik niet zijn, als ik er mijn eigen draai niet aangeef.
In Casa
Latti houden we het nog altijd een beetje gezond en letten we op de
calorietjes.
Wat heb
ik gebruikt voor 8 glaasjes:
1 appel,
Jonagold
1 dl
appeljenever
100 g
Luikse stroop
8
speculaas koekjes + 2 extra voor afwerking
250 g
mascarpone
250 g
ricotta
3
eidooiers
3
eiwitten
90 g
kristalsuiker
Hoe ga
je tewerk:
Schil de
appel en snij in fijne brunoise. Giet er de appeljenever over. Dit
voorkomt verkleuring.
Laat 15
minuutjes trekken. Giet door een zeefje en vang de jenever op.
Maak een
appelsausje. Daarvoor meng je Luikse siroop met de opgevangen
appeljenever. Warm op de sudderplaat en roer goed tot je een
vloeibare saus bekomt.
Kruimel
de speculaas, dit gaat prima met een plastiek zak en een deegrol.
Splits
de eieren, klop de eidooiers met 65 gram suiker tot een luchtige ruban, met de garde van de Kitchenaid.
Klop de
mascarpone los met wat van het appelsausje. Voeg de ricotta toe en
meng luchtig.
Klop de
eiwitten met 25 g suiker tot sneeuw en spatel voorzichtig onder het
kaasmengsel.
Verdeel
de speculaaskruimels onder in de glazen. Druppel er wat appelsaus op.
Daarop schep je achtereenvolgens de helft van de crème, uitgelekte
appelbrunoise, wat appelsaus en de rest van de crème.
Zet in
de frigo gedurende 4 tot 6 uur. Je kan de glaasjes ook perfect de dag
vooraf maken.
Net voor
je de glaasjes opdient, kruimel je er de resterende speculaas over en
een streep appelsaus.
Geniet!
And
for my English speaking followers
Tiramisu
with apple and speculoos (=A typical Flemish cookie and the same as
the Dutch Speculaas, you can compare it with Gingerbread, it is a
sort of caramelized biscuit).
A
dessert made 'with love' and the favourite dessert of the husband! In
our family it's a classic. This tiramisu was a part of my Christmas
menu in 2010. Nowadays the whole family has a copy of my recipe.
I
was inspired by a recipe of a 'Spar' magazine (Spar is a Belgian
Supermarket). Of course, it wouldn't be me if I didn't give it my own
twist. At 'Casa Latti' we still keep things healthy and we pay
attention tot the calories.
What
did I use for 8 glasses:
1
apple (Jonagold)
0,17
pt of Apple jenever (= Apple flavoured schnapps / gin)
3,52
oz apple syrup
8
speculoos cookies (a Flemish caramelized biscuit) + 2 extra (for
decoration)
8,8
oz mascarpone
8,8
oz ricotta
3
egg yolks
3
egg white
3,17
oz granulated sugar
What
to do:
Peel
the apple and cut into fine dices (we call this 'brunoise'). Pour the
Apple jenever over the apple. This prevents discolouration.
Allow
the bits of apple to suck up the 'jenever' for 15 minutes. Pour
trough a strainer and catch the jenever.
Make
an apple sauce. Therefore mix the apple syrup with the recuperated
apple jenever. Warm on the simmering plate and stir well until you
obtain a liquid sauce.
Crumble
the biscuits, this goes just fine with a plastic bag and a rolling
pin.
Separate
the eggs, whisk the egg yolks with 2,29 oz sugar until fluffy. Use
the garde in the Kitchenaid.
Whisk
the mascarpone loose with some of the apple sauce. Add the ricotta
and mix until fluffy.
Whip
the egg whites and 0,88 oz of sugar in a very clean bowl to soft peak
stage.
Spread
the crumbs at the bottom of the glass. Drizzle some apple sauce on
it.
Then
you arrange successively half of the cream, drained cubed apple, some
apple sauce and the rest of the cream.
Put
in the fridge for 4 to 6 hours. If you want you can easily make the
glasses the day before.
Just
before you serve these delicacies, crumble over the remaining
caramelized biscuit and a dash of apple sauce.
Enjoy!