Rode
biet, je houdt ervan of niet... Ik hoef niet meer uit te leggen dat
bietjes bij mijn 'favorieten' behoren. Zou het een familietrekje
worden?! Mijn kleindochtertje Anke is 6 maand en eet gretig haar rode
bietjes puree.
Op mijn
blog vind je al een 'Carpaccio van rode biet'.
Maak ik trouwens zelf nog regelmatig klaar!
Nu wordt
het een carpaccio van bietjes in gemengde kleuren met een frisse
dressing. De mix van kleuren ziet er trouwens prachtig uit.
Wij aten
het vergezeld van een eendenborst en gegrilde aardappeltjes.
De
bietencarpaccio kan je ook serveren als voorgerecht of als lichte
lunch, vergezeld van een lekkere boterham.
Wat heb
ik gebruikt:
6 bieten
in gemengde kleuren
10
jeneverbessen, heel fijn gekneusd in een vijzel
25 g
olijfolie
geraspte
schil van 1 sinaasappel
sap van
½ sinaasappel
1 eetlp
balsamicoazijn
rode
bietenblad
Voor
erbij:
1
eendenborst
400 g
vastkokende aardappelen
Hoe ga
je tewerk:
Begin
met de bietjes, schrobben,
inpakken in aluminiumfolie en naargelang de grootte +/-1 uur op de
onderste richel van de braadoven.
Maak
ondertussen de dressing. Dit gaat heel makkelijk in een bokaaltje met
schroefdeksel. Doe achtereenvolgens de gekneusde jeneverbessen,
olijfolie, sinaasappel zeste, sinaasappelsap en balsamicoazijn in het
bokaaltje en 'let's shake'.
Pel de
gare bietjes. Snij de bietjes met een mandoline in dunne plakjes.
Schik de plakjes op een schaal of afzonderlijke bordjes en schep er
3/4 van de dressing over. Dek de schaal af en zet minstens 1 uur
koud.
Marineer
de eendenborst een half uur met lepel van de dressing.
Schrob
de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Besprenkel met wat
olijfolie en een restje sinaasappel marinade. Strooi er nog gemalen
rozemarijn over. Schuif de schaal met aardappelen op een rooster in
het midden van de braadoven. Na ½ à ¾ uur zijn de aardappelen gaar
en goudgeel gebakken.
De
eendenborst kan je makkelijk garen in de oven.
Maak wat
inkervingen in het vet van het vlees.
Dit voorkomt krom trekken tijdens het bakken.
Laat een
gietijzeren pan, zonder vetstof, heet worden op de warmste plaat. Na
een 5-tal minuten verplaats je de pan naar de bodem van de braadoven.
Leg de
borst op de velkant in de pan. Sluit de ovendeur voor 1 minuut. Open
de oven en draai de borst, sluit de ovendeur nogmaals 1 minuut.
Je kan
natuurlijk de borst ook langs beide kanten toe schroeien op de hete
plaat, als je het nodige spatten erbij neemt. Ik verkies de oven
methode.
Verplaats
nu de pan naar de bakoven, op het
rooster op de bakovenvloer.
Keer de borst terug op de velkant. Laat bakken gedurende 8 minuten.
Haal de
pan uit de oven en wikkel de borst in aluminiumfolie, nu met de
velkant naar boven. Laat het pakketje 9 minuten rusten achteraan op
de Aga.
Werk de
carpaccio van bietjes
af met wat bietenblad.
Geniet!