Havermout
is hot! Het is lekker, makkelijk, supergezond en héél veelzijdig.
Na mijn
'Valentine porridge' ga ik nu voor een plaatkoek met havermout. Ik
kwam toevallig op het recept uit toen ik vorige week mijn kookboeken
die her en der verspreid lagen heb uitgestald in een grote
boekenkast.
Wat heb
ik gebruikt:
250 g
zelfrijzend bakmeel
125 g
havermout, Delhaize
100 g
bruine basterdsuiker
200 g
boter, geklaard
1
eetlepel koekkruiden (speculaaskruiden)
150 g
donkere rozijnen
3 grote
appels, Braeburn, is een harde zoete appel
sap van
1 limoen
Ik heb
deze hoeveelheid gebakken in een bakblik, Tala 25-37 cm, te koop bij
Cook&Cool
Of
verdubbel de hoeveelheid en gebruik het grote Aga bakblik.
Voor
erbij:
Hoe ga
je tewerk:
Klaar
eerst de boter, met de Aga doe je dit heel gemakkelijk. Zet een
maatbeker met boter achteraan de Aga en laat de boter smelten zonder
er in te roeren. Zodra de boter gesmolten is, giet je de heldere
gesmolten boter rustig over in een ander recipiënt, let erop dat de
vaste melk bestanddelen achterblijven. Die worden niet meer gebruikt.
Van 250
g boter hou je ongeveer 200 g geklaarde boter over.
Schil en
snij de appels. Ik heb ze in fijne brunoise gesneden met de
Kitchenaid foodprocessor. Je kan de appels ook grof raspen of in
kleine stukjes snijden. Pers de limoen erover en schep om, dit
voorkomt verkleuren.
Meng het
zelfrijzend bakmeel, havermout, basterdsuiker, koekkruiden en
rozijnen door elkaar. Roer er ook de appel stukjes met limoensap
onder. Giet er de geklaarde boter bij en meng nog eens grondig.
Verdeel
het deeg in een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koek gaar
gedurende 50 à 60 minuten in het midden van de bakoven.
Schuif
de koek met bakpapier op een rooster om af te koelen.
Lekker met een tas warme chocolademelk.
De
volledig afgekoelde koek kan je prima bewaren in een afgesloten doos
of blik.
Geniet!
Bron:
Groot Aga receptenboek