Van
amper een handje vol tot het volume dat je doet dromen van
Assepoester, ze zijn er weer, de pompoenen. We zitten dan ook in de
hoogdagen van deze al dan niet eetbare vrucht. Ah, voor ik het
vergeet, een Halloween wist-je-datje, als je een pompoen middendoor
snijdt en er zitten pitten in, dan is die eetbaar.
De
mogelijkheden voor bereidingen zijn zo uitgebreid als de formaten. Een
pompoen is lekker in een stoofschotel, geroosterd, in een soep, in
een quiche, in een risotto of zelfs in een puree.
Gisteren
trok mijn schoondochtertje grote ogen toen ik samen met het brood een
schaal pompoenpuree op tafel zette. De echtgenoot was een half uur
voordien ook al vertrokken met een pot in zijn lunchbox. En zo krijg
je meteen nog eens een beetje inzicht, hoe er in Casa Latti wordt
gegeten. Bij elke maaltijd met uitzondering van het ontbijt zijn er
groenten inbegrepen. De kunst is om het boeiend te houden.
Terug
naar mijn pompoen en de mogelijkheden, je kan de pompoen, halveren,
pitten verwijderen, al dan niet schillen, kruiden met olijfolie en
ras-el-hanout en roosteren in de oven. Je kan deze oranje lekkernij
echter ook in zijn geheel garen. Ik doe dit trouwens ook met bietjes,
koolrabi, bloemkool, aardappelen…
Mocht
je soms twijfelen, ik ga voor deze laatste bereiding.
Wat
heb ik gebruikt:
2
oranje Hokkaido pompoenen, elk +/- 1,200 kg, Biobello
Voor
erbij:
fleur
de sel
versgemalen
zwarte peper
een
handjes verse munt, de blaadjes
¼
theelepel harissa poeder
½
theelepel ras-el-hanout
een
geutje olijfolie
Hoe
ga je tewerk:
Plaats
de pompoenen op het rooster op de bodem van de braadovenvloer. Ik heb
ze 1 ¼ uur in de oven gelaten.
De
gaarheid kan je testen met een houten prikker, als je geen weerstand
meer voelt, dan is de pompoen gaar.
Haal
de pompoenen uit en laat ze een kwartiertje afkoelen.
Halveer
de pompoenen en schep de pitjes uit met een lepel.
De
pel hoef je niet te verwijderen. Snij wel de zwarte vlekken af op de
schil, breek de gare pompoen in stukken.
Pureer
het vruchtvlees in een foodprocessor.
Kruid
met peper en zout, harissa poeder, ras-el-hanout en de fijngehakte
muntblaadjes. Werk af met een geutje olijfolie.
Roer
mooi glad.
Varieer
gerust met kruiden. Volgende kruiden passen er ook heel goed bij:
kaneel, provençaalse kruiden, salie, tijm, rozemarijn...
Enjoy!
Inspiratie:
Cooker at Home, Saskia Schepers