Als
trouwe volger van mijn blog weet je al langer dan vandaag dat voor
mij brood en dan vooral gezond lekker brood, dagelijkse kost is.
Omdat ik echter het versgebakken, ambachtelijk bereid brood zoals
mijn mama dat bakte, nergens kon vinden ben ik zelf beginnen bakken.
Het is
een filosofie die ik doortrek naar veel van ons eten, het moet
eerlijk eten zijn, wat het ook is.
Ik heb
niet alleen in de echtgenoot een gelijkgestemde ziel gevonden, maar
ik wil je nog aan iemand voorstellen met dezelfde ideeën als ik,
Alain Coumont oprichter van 'Le Pain Quotidien' ('Het Dagelijks
Brood').
Alain is
een Brusselse chef die maar nergens het brood, zoals zijn grootmoeder
dat bakte, kon vinden. Dus startte hij zelf in 1990 met een bakkerij,
waar je terecht kon, en nu nog steeds kan, voor (h)eerlijk brood. Om
een lang biologisch verhaal kort te maken, we zijn inmiddels 200
bakkerijen in heel wat landen ter wereld verder. Le Pain Quotidien is
overal dezelfde ontmoetingsplaats waar je lekker biologisch en gezond
kunt eten.
Nog
steeds werkt men in al die vestigingen volgens dezelfde filosofie,
met de hand gemaakt brood. Een brood bestaande uit 4 ingrediënten,
bloem, water, zout en tijd.
Alle
broden worden gemaakt met een natuurlijk zuurdesem en geen gist. Naast brood hebben ze er ook verschillende slaatjes met diverse, altijd verse, ingrediënten. Hun
bereidingen kun je alleen maar ter plaatse eten, je kunt ze dus niet
kopen om mee te nemen, omdat alles vers en de beleving perfect moet
zijn. Helemaal mijn ding!
Naast
verschillende soorten brood kun je bij Le Pain Quotidien ook genieten
van lekkere biologische slaatjes, allen
bestaande uit eenvoudige en
pure ingrediënten. Naast
bio wijnen hebben ze nu zelfs in primeur … de 'Primeur',
een volledig bio gebrouwen bier.
Een
tijdje terug ontving ik een uitnodiging om deel te nemen aan een
workshop quinoa, in Le Pain Quotidien te Brussel. Quinoa, ook wel
eens het “goud van de Inca's” genoemd, komt oorspronkelijk uit de
Andes en is, in tegenstelling tot wat velen denken, geen graan. Om
helemaal juist te zijn, de quinoakorrels zijn eigenlijk de zaden van
de quinoaplant en zijn verwant aan spinazie. Tegenwoordig worden ze
ook bij bioboeren in België en Nederland gekweekt. Het is de
Belgische variant die Le Pain Quotidien gebruikt in hun gerechtjes.
Er is
nog een belangrijk verschil tussen de lage landen en de Andes quinoa.
Dit zogenaamde superfood is een bio kruising die aangepast is aan het
klimaat en de bodem van hier. 'Onze' quinoa is donkerder, kleiner en
heeft een meer uitgesproken notensmaak. En nog een leuk
wist-je-datje, de lage landen variëteit bevat geen saponine en hoef
je dus niet te spoelen, zoals de Latijns-Amerikaanse soort. In Casa
Latti komen deze super food zaadjes al een tijdje op de borden, we
zijn namelijk grote fan.
Vorige
donderdag trokken we dus naar onze hoofdstad voor een namiddag
genieten van een nazomertje en iets bij te leren over quinoa,
uitgesproken als 'kien-wa'. Na een glaasje, uiteraard bio, bubbels
maakten we kennis met onze gastheer en zijn zeer gedreven chef, die
ons op een amusante, vlotte en perfect tweetalige manier, liet kennis
maken met Belgische quinoa.
Samen
met de chef maakten we een heerlijk quinoa slaatje met knapperige
groentjes. Daarna volgde een dessertje met onder andere groene thee
poeder en gepofte quinoa.
Doorspoelen deden we met een primeurtje en
een gezellige babbel met collega bloggers en de mensen van Le PainQuotidien.
Oh ja,
natuurlijk ga ik een gelijksoortig slaatje voor jullie maken! Je
krijgt het binnenkort op de blog, intussen kun je met een gerust hart
eens binnen springen bij Le Pain Quotidien.