Een mens
is altijd blij als er opvolging verzekerd is hé. Die vrolijke
gedachte speelde door mijn hoofd toen we onlangs in Casa Latti het
bezoek kregen van twee fiere kleindochters.
Ze
'zeulden' een mand vol kraakverse groentjes met zich mee en waren
heel trots te kunnen meedelen aan mammie, dat dit allemaal eigen
kweek was. En natuurlijk kan mammie daar iets mee doen.
Rechtstreeks
uit de moestuin en met liefde geplant en geteeld, wie kan daar aan
weerstaan? Komt daar nog bij dat je zo kinderen niet alleen gezonder
laat eten, je brengt ze ook respect voor de natuur bij. De meisjes
zijn dol op tuinieren. Zo gaan ze steeds meer proeven en eerlijke
smaken ontdekken.
En nu
komt het verhaal, het zijn geen gewone groenten zoals je die in de
winkel haalt, het zijn stuk voor stuk specialekes, dat maakt het
extra boeiend.
Hun
grote trots zijn de 'miss blush' aardappelen. Het is een bijna ronde
aardappel met een rozerode
schil en wat gelige vlekken.
Ook de
gele en paarse wortelen en de kleine
oranje knolletjes worden met
veel enthousiasme gepresenteerd.
De mand
is verder nog
gevuld met kleine courgettes, rode bietjes met bietenblad, veel
peterselie en enkele stengels roze rabarber.
Wat doe
je dan met zoveel moois? Wel zo puur mogelijk verwerken natuurlijk
en genieten van de meest eerlijke smaken die een mens tegenwoordig
kan krijgen.
Al dit
lekkers hoef je niet te schillen. Met een keukenborsteltje schrob je
de aardappelen, courgettes, de wortels en de bietjes. Ja zelfs de
schil van de jonge bietjes is lekker.
Grotere
exemplaren snij je best in kleinere stukken. Schik alles in een
ovenschaal, besprenkel met olijfolie en laat rustig grillen in de
bak- of in de braadoven tot alles beetgaar is.
Het
bietenblad mag je zeker niet weggooien. Het zit vol smaak en is
heerlijk verwerkt in een soep of gestoofd, zoals spinazie.
Bietenblad
ziet er rap 'verslenst' uit. Een leuk wistjedatje, knip het blad
van de bietjes, spoel goed en zet de stelen in een glas met koud water. Het blad
wordt zo terug kraakvers. Stop het blad losjes in een plastic zak en
zo kan je het nog enkele dagen bewaren in de ladenbak van de
koelkast.
Ik heb
het bietenblad verwerkt in een lekkere omelet!
Snij het
bietenblad in repen en stoof aan in een pan.
Leg er
enkele plakjes, in de schil gekookte aardappels, bij. Laat kort
meebakken.
Klop een
ei los en giet het over de inhoud in de pan.
Kruid met Piment d'Espelette en fleur de sel.
Eet deze
lekkere omelet met een frisse salade.
Wie
inspiratie zoekt om radijsjes eens anders te bereiden, bekijk dan
zeker eens mijn recept met de radijsjes van Loes.
Wordt
zeker vervolgd...