Rond
1680 frituurden de bewoners langs de kant van de Maas bij Namen,
visjes die ze uit de rivier haalden. Toen er te weinig van waren
gingen ze aardappels in visvorm en later in staafjes snijden … de
friet was geboren.
Tijdens
de eerste oorlog werden de frieten massaal meegenomen naar de
bovenburen en kreeg ook de modale Nederlander toegang tot deze
lekkernij. Frieten, friet, patat… what's in a name.
Nu vele
jaren en tonnen aardappelen later zijn de Belgen nog steeds de
grootste frieteters. Maar frietjes hebben één nadeel, het zijn
vettige calorie bommetjes.
Van
wetenschappers tot de hobbykok, zijn sinds jaar en dag op zoek naar
gezondere alternatieven. Er zijn al een paar geslaagde pogingen
geweest maar dan heb je ofwel een veel te duur en veel te veel plaats
innemend toestel nodig, ofwel is de smaak van 'de vervanger' heel ver
te zoeken.
Nochtans
is het eenvoudigste alternatief nog steeds het beste, je gebruikt de
aardappelen en olie, maar dan in heel beperkte hoeveelheid en ... je
bakt ze in de oven.
Bakt u
even mee?
Wat heb
ik gebruikt:
½ kg
aardappelen, liefst biologische
1
eetlepel olijfolie
kruidenzout
Voor
erbij, homemade tartaar:
3 grote
soeplepels mayonaise
1
sjalotje, fijngehakt
12 tal
augurkjes, fijngehakt
1
soeplepel peterselie, fijngehakt
Hoe ga
je tewerk:
Voor de
tartaar meng je alle ingrediënten.
Schil de
aardappelen en snij ze met de hand in gelijke frietjes.
Doe de
gesneden frietjes in een kom en sprenkel er 1 soeplepel olijfolie
over. Hussel goed door elkaar.
Bedek
een bakplaat met bake-o-glide of bakpapier.
Verdeel
er de frietjes over. De frietjes mogen niet op elkaar liggen en er
moet wat ruimte tussen zijn.
Schuif
de bakplaat zo hoog mogelijk in de braadoven gedurende 25 à 35
minuten.
Best af
en toe eens checken.
De
frietjes zijn klaar als ze een mooi kleurtje hebben en knapperig
aanvoelen.
Doe de
frietjes in een schaal met keukenpapier en strooi er kruidenzout
over. Schud eventjes door elkaar.
Zo zijn
in Casa Latti, onze zo geliefde AGA frietjes tot stand gekomen :-)
Enjoy!
Alternatieven
zijn:
Schil
de aardappelen niet.
Snij
de aardappelen in maantjes, partjes of laat ze geheel, zoals
krielaardappeltjes.
Gebruik
bataat of zoete aardappel.
Snij
frietjes van groenten.
Varieer
met de kruiden, gebruik herbes de Provence, bruschetta kruiden, ras
el hanout, ...