Konijn
met pruimen en bruin bier is pure nostalgie en ook super lekker.
Maar
toen ik dit recept van konijn met Marokkaanse kruiden tegenkwam,
dacht ik meteen, dit konijn gaat zo in mijn oventje!
Ik heb
er mijn eigen twist aangegeven, als fond heb ik een donkere
zelfgemaakte lamsfond gebruikt. Met als resultaat een zalig lekkere
saus, alweer een schotel om duimen en vingers bij af te likken... kom
we beginnen eraan.
Wat heb
ik gebruikt:
1
konijn, in stukken
3 uien,
gepeld en in stukjes
4
teentjes knoflook, geperst
sap van
1 limoen
100 g
rozijnen
3 el
honing
2
koffielp komijnpoeder
2
koffielp kaneelpoeder
2
koffielp paprikapoeder
1 pluk
saffraan
1 flinke
eetlp bloem
½ l
lamsfond
boter
versgemalen
zwarte peper
zeezout
Groentjes:
rode &
gele paprika, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in
reepjes
wortels,
geschraapt en in schijfjes
courgette,
in de lengte in vier en in stukjes
sluimerwten,
in twee gesneden
ras el
hanout
peper en
zout
Couscous:
couscous
en kruiden
groentebouillon
olijfolie
Hoe ga
je tewerk:
Voor
het konijn:
Doe
bloem in een bord en wentel de stukken konijn erdoor.
Verwarm
een klontje boter in een cocotte. Leg de stukken konijn erin en laat
ze rondom bruin kleuren.
Haal het
vlees uit de pot zodra het een mooi korstje heeft.
Stoof de
uien in dezelfde pot, indien nodig voeg je nog een beetje vetstof
toe. Na een paar minuutjes voeg je de knoflook, komijn, kaneel,
paprikapoeder en saffraan toe. Roer goed en laat nog eventjes
meestoven.
Leg de
stukken konijn terug in de pot en kruid met versgemalen peper en
zout.
Meng de
honing met de rozijnen en het citroensap en voeg toe aan het konijn.
Ook de
lamsfond mag er nu bij.
Leg het
deksel op de cocotte en breng de inhoud aan de kook, op de
sudderplaat of de hete plaat.
Zodra
alles goed doorkookt, verplaats je de pot naar de sudderoven. Laat
die 2 à 3 uur in de oven staan.
Voor
de groentjes:
Smelt
wat boter in een ruime sauteerpan op de sudderplaat en voeg de
wortels toe. Leg het deksel op de pan zodat er zich stoom ontwikkelt.
Laat de pan dicht en verplaats die naar de bakoven, op het rooster op
de bodem voor een 15-tal minuten. Nu zijn de wortels halfgaar.
Haal de
pan uit de oven en doe er de rest van de groentjes bij, deze hebben
een minder lange gaartijd.
Kruid
mild met ras el hanout en peper en zout. Ga op dezelfde manier tewerk
en laat de groentjes nog een 15-tal minuten garen.
Ze mogen
zeker nog wat beet hebben.
Voor
de couscous:
Doe de
couscous in een pot en voeg de kruiden toe. Giet er hete
groentebouillon over tot ongeveer 1 cm boven de couscous. Roer om en
dek af met een deksel. Zet de couscous 10 minuten achteraan op de
Aga.
Maak de
korrels los met een vork, breng op smaak met een geutje olijfolie.
Enjoy!
Bron:
Libelle chef – Ilse d'Hooge