Elkeen
heeft wel al eens opgevulde aardappelen gemaakt. Het leuke eraan is
dat je alle kanten op kan met de vulling en het een goeie manier is
om restjes weg te werken.
Zo
lag er in Casa Latti een chorizo pikante te lonken en vooraleer
de echtgenoot de kans had om te zeggen 'daar ga je ook nog eens iets
moeten mee klaarmaken' was het al gebeurd!
'Stuffed
potatoes' zijn lekker als bijgerecht of ook als lichte lunch,
vergezeld van een knapperige salade.
Ik
ga onze Belgische trots, het 'bintje', eer aandoen!
Wat
heb ik gebruikt:
4
bloemige aardappelen van gelijke grootte, Bintje
olijfolie
120
g chorizo, pikante
2
sjalotten, fijngehakt
4 pijpajuintes, fijngesnipperd
80
g gemalen Emmentaler
2
eetlp zure room
natuurazijn
versgemalen
zwarte peper
zeezout
Hoe ga
je tewerk:
Schrob
de aardappelen en prik ze in met een tandenstoker. Geef ze rondom een
laagje olijfolie, dit voorkomt dat de schil gaat barsten. Leg ze
naast elkaar in het kleine Aga blik.
Schuif
het blik op de onderste richel van de braadoven en schuif er de koude
plaat boven, gedurende 45 minuten. Check de gaarheid door er even in
te prikken.
Verwijder
het vel van de chorizo en snij die in kleine stukjes. Bak ze zonder
vetstof in een antikleefpan op de sudderplaat.
Schep de
chorizo uit en laat uitlekken op keukenpapier, verwijder het grootste
deel van het vet uit de pan. Stoof de sjalotjes in het achtergebleven
vet.
Snij een
dekseltje van de gare aardappelen. Hol de aardappelen uit met een
koffielepel, hol ook de dekseltjes uit. Ga voorzichtig tewerk.
Meng
aardappel, gebakken uitjes, chorizo, pijpajuin. Voeg de zure room toe
en roer goed om. Kruid met peper van de molen en een snuif zout.
Werk af
met enkele druppels azijn.
Verdeel
de vulling over de uitgeholde aardappelen.
Plaats
de aardappelen opnieuw in het Aga blik en strooi er de gemalen kaas over.
Schuif
het blik met aardappelen in het midden van de braadoven gedurende 15
à 20 minuten. De aardappelen moeten door en door warm hebben en de kaas moet gesmolten zijn.
Geef er
een frisse salade met pittige dressing bij.
In Casa
Latti was het een salade van wit- en roodlof en little gems. Is
trouwens een prachtig kleurenpakket.
Werk af
met een dressing van graantjesmosterd, olijfolie en Xeresazijn.
Potato
heaven!
Inspiratie:
Dagelijkse kost