Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

donderdag 9 april 2015

Perentaart met Poire William

Zo af en toe verwen ik de echtgenoot en mezelf eens met een stukje taart.
Toen ik een tweetal maanden geleden een zakje mooie stoofperen meekreeg van bio vriendin Nathalie zag ik ook daar meteen een opportuniteit in voor een lekker gebak, een perentaart.

Perentaart met Poire William

Omdat de echtgenoot geen voorstander is van zachte, melige peren heb ik die stoofperen gebruikt. Wie toch liever wat minder beet heeft, kiest best voor een Conference, dat toch ook wel een stevige peer is, maar minder hard.

Perentaart met Poire William

Nu ik toch in bakmodus ben wil ik dit receptje alsnog even voor jullie posten want, geef toe, een perentaart is altijd lekker.

Let's bake!


Wat heb ik gebruikt:

4 stevige peren, Biobello
75 gram bloem, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
75 gram fijne suiker
50 gram boter, op kamertemperatuur
2 eieren
1 citroen, het sap
1 eetlepel Poire William
theelepel gemalen kardemom, of de zaadjes uit een 8-tal peultjes
1 theelepel kaneelpoeder
snuifje zout
2 eetlepels kweeperengelei, of een andere gelei 

bakvorm met losse bodem, van ongeveer 25 cm diameter, ingeboterd

Perentaart met Poire William

Hoe ga je tewerk:

Schil de peren en snij ze in twee. Verwijder het klokhuis en snij de helften langs de bolle kant, een paar keer in.
Besprenkel onmiddellijk met citroensap en perenlikeur, dit voorkomt verkleuring.

Zeef de bloem met het bakpoeder. Meng er de kardemom, kaneelpoeder en een snuifje zout onder.

Splits de eieren. Klop het eiwit stijf met de draadgarde van de KitchenAid.
In een andere mengkom klop je met de platte menghaak op hoge snelheid, de boter en suiker schuimig. Voeg een voor een de eidooiers toe.
Ga nu verder op snelheid 2 en voeg beetje bij beetje en afwisselend het bloemmengsel en het vocht van de peren toe.

Giet het deeg in de bakvorm en schik er de peren over met de punt naar het midden. Duw ze lichtjes in het deeg.

Perentaart met Poire William

Bak in 35 à 40 minuten op het rooster, op de 1ste richel van onder, in de bakoven.

Laat de taart half afkoelen alvorens uit de bakvorm te halen.

Perentaart met Poire William

Roer een paar lepels kweeperengelei los en bestrijk de bovenkant van de taart royaal met behulp van een borsteltje.

Perentaart met Poire William

Enjoy!

Perentaart met Poire William


Inspiratie: njam! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly