Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

vrijdag 20 februari 2015

Tarte tatin van biet en paarse aardappel

Het is ondertussen eventjes geleden dat er een nieuw recept met mijn favoriete bietjes op de blog kwam. Dit gaan we meteen oplossen met een lekker receptje dat prima kadert in de campagne 'dagen zonder vlees'.

Tarte tatin van biet en paarse aardappel
 
De paarse aardappel die ik heb gebruikt, behoort tot de 'vergeten groenten'. Volgens mij zijn die allang niet meer zo vergeten, je ziet ze tegenwoordig overal in de winkelrekken liggen.
Laten we er meteen aan beginnen.

Gekleurde biet en Vitelotte noir

Wat heb ik gebruikt:

250 gram bietjes, in verschillende kleuren
200 gram paarse aardappel, Vitelotte noir
1 rode ui, in ringen
2-3 soeplepels witte wijn
1 eetlepel rijststroop, Lima
enkele takjes tijm, de blaadjes
100 gram verse geitenkaas of ricotta
peper en zout
nootje boter
olijfolie

Voor de afwerking:
postelein of waterkers

Voor het kruimeldeeg:
200 gram bloem
100 gram koude boter
1 ei, losgeklopt
¼ theelepel zout
1 theelepel limoensap
1-2 eetlepels ijskoud water

Tatin vorm of een grote pan, ik gebruik een GreenPan van 28 cm diameter


Hoe ga je tewerk:

Als je het kruimeldeeg zelf maakt:
Doe de bloem en het zout in de mengkom van de KitchenAid. Snij de boter in blokjes en voeg toe. Meng met de platte menghaak op stand 2 tot het mengsel op broodkruimels lijkt.
Voeg het ei, limoensap en water toe. Laat de mixer verder kneden tot je een soepel deeg bekomt.
Haal het deeg uit de kom en kneed het nog even door. Vorm een bal van het deeg, wikkel het in huishoudfolie en laat het rusten in de koelkast.

Wikkel de gewassen bietjes in aluminiumfolie. Plaats de pakketjes op de richel onderaan de braadoven gedurende +/- 1 uur, dit hangt af van de grootte van de bietjes. Controleer de gaarheid met een satéprikker. Laat de bietjes wat afkoelen en verwijder de pel.

Zet de ongeschilde aardappelen onder water en breng ze aan de kook op de hete plaat. Zodra de aardappels koken verplaats je de pot naar de sudderplaat. Leg het deksel schuin op de pot en laat nog 2 minuten koken.
Giet het water af, leg het deksel op de pot en zet eventjes terug op de sudderplaat zo krijg je stoom in je pot. Verplaats die nu naar de sudderoven gedurende +/- 45 minuten.
Controleer de gaarheid van de aardappelen met een satéprikker.
Pel de aardappelen.

Snij de rode ui in ringen en stoof kort aan in wat olijfolie. Blus met witte wijn. Schep de uien uit de pan.

Snij de aardappelen en bieten in schijven van een +/- 1 cm dik.

Smelt een nootje boter in een GreenPan. Meng er een eetlepel rijststroop onder. Laat lichtjes karamelliseren.

Schik de plakken biet en aardappel in de pan. Kruid met peper, zout en de afgeritste tijm.
Verdeel er de ui en de geitenkaas over.

Tarte tatin van biet en paarse aardappel

Tarte tatin van biet en paarse aardappel

Tarte tatin van biet en paarse aardappel

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, tot een dikte van 3 mm. Je hebt een deeglap nodig ietsje groter dan de pan. Leg het uitgerolde deeg op de vulling en duw overhangend deeg in de pan rond de vulling.

Tarte tatin van biet en paarse aardappel

Tarte tatin van biet en paarse aardappel

Bak de tarte tatin een half uur op de richel op de bodem van de braadoven.
Neem een schaal groter dan de pan en keer die om op de schaal. Werk af met postelein en dien warm op.

Tarte tatin van biet en paarse aardappel

Enjoy!


Bron: Vitaya februari 2015
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly