Een
lunch of een brunch, zo'n mini groentetaartje
gaat er altijd in.
Voor de vulling kan je alle kanten op, ideaal als
koelkast opruiming. In
mijn frigo had ik bijvoorbeeld
een potje
artisjokkenpuree staan, dicht tegen de vervaldatum.
Ik
heb verse kruimeldeeg gemaakt, maar
je kan het
jezelf natuurlijk ook
makkelijk maken en kant en klaar deeg kopen.
Geef
er een “luie wijven” sla bij en je hebt een complete vegetarische
maaltijd.
Wat heb
ik gebruikt:
2 stalen
prei, enkel het wit, fijngesneden
handvol
blaadjes verse munt, fijngehakt
4
eetlepels ricotta
2
eetlepels Parmigiano Reggiano, geraspt
1 ei,
losgeklopt
3
eetlepels pijnboompitten
3
eetlepels artisjokken tapenade, Sud N' Sol, Delhaize
olijfolie
versgemalen
zwarte peper
zeezout
Voor
het kruimeldeeg:
200 gram
patisserie bloem
¼
theelepel zout
100 gram
koude boter, in stukjes
1 ei,
losgeklopt
1
theelepel citroensap
1 à 2
eetlepels water, ijskoud
Deze
hoeveelheid is voldoende voor 4 taartjes van 12cm diameter.
Hoe ga
je tewerk:
Begin
met het kruimeldeeg.
Doe
bloem en zout in de mengkom van de KitchenAid.
Voeg de
koude boter toe en meng op stand 2 met de platte menghaak. Ga door
tot je een kruimelig effect bekomt.
Voeg het
ei, citroensap en 1 lepel water toe.
Meng
kort verder tot je een samenhangend deeg hebt. Doe er, indien nodig,
nog wat water bij.
Haal het
deeg uit de kom en kneed nog even door met je handen.
Wikkel
in vershoudfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.
Stoof de
prei kort aan in wat olijfolie.
Rooster
de pijnboompitten in een anti-kleefpan of op bake-o-glide.
Meng de
ricotta, Parmigiano, munt, ei, artisjokkencrème en pijnboompitten
onder de prei.
Kruid
met peper en zout.
Rol
het deeg uit tot een dikte van 3 mm.
Snij
6 cirkels uit het deeg, iets groter dan de bodem van de vormpjes.
Bekleed de vormpjes en snij overhangend deeg af aan de rand.
Verdeel
het prei mengsel in de taartbodems.
Bak
de quiches 20 minuten op de bodem van de braadoven. Voor een extra
kleurtje bovenaan zet je de taartjes nog 5 minuten op het rooster op
de derde richel van onder, in de braadoven.
Ontvorm
de taartjes en dien ze warm op.
Enjoy!
Inspiratie: Bio-Planet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten