De
echtgenoot en 'yours truly' hebben hun hart verloren aan de Provence,
maar dat wisten jullie al natuurlijk. Wat ik jullie vandaag wil
voorstellen is heerlijk verbonden met die Franse streek, een Daube de
Bœuf Provençal.
Het is
voor mij puur comfort food, alleen al omdat het een variant is op wat
we zowat overal ter wereld vinden, stoofvlees. En wees
eens eerlijk, is het niet zalig om je oven al het werk te laten doen?
Eenmaal het vlees dichtgeschroeid is en de aromaten toegevoegd, heb je
er geen omkijken meer naar. Als extra troef, maak ik deze bereiding
de dag vooraf zodat alle smaken nog intenser worden.
Ik heb
al een daube op mijn blog staan, maar deze keer stel ik trots mijn
ultieme variant voor.
Wat heb
ik gebruikt:
1 kg
runderstoofvlees, in gelijke stukken
olijfolie
2
soeplepels tomatenpuree
handvol
zwarte olijven, ontpit
peper en
zout
½ liter
runderbouillon
sap van
½ sinaasappel
1
soeplepel daube kruiden*
Voor
de marinade:
1 ui,
fijngehakt
2 tenen
knoflook, geplet
4
wortelen, in stukjes
4
stengels bleekselder, in stukjes
½ liter
rode wijn
Voor
het kruidentuiltje:
enkele
takjes verse tijm
1
laurierblad
3
kruidnagels, gekneusd
1
theelepel zwarte peperbollen, gekneusd
zeste
van ½ sinaasappel
Hoe ga
je tewerk:
De
dag vooraf:
Maak een
kruidentuiltje.
Stop
tijm, laurierblad, kruidnagels, peperbollen en zeste van sinaasappel
in een theebuiltje of in een papieren koffiefilter die je dichtknoopt
met keukentouw.
Doe de
ui, knoflook, wortelen, selder en kruidentuiltje in een glazen kom.
Voeg het vlees toe en giet er de wijn over. Dek af en zet weg in de
koelkast, gedurende 12 tot 24 uur. Schep af en toe de inhoud om.
De
dag zelf:
Haal het
vlees uit de marinade en dep het droog.
Kleur
het vlees langs alle kanten. Ik doe dit in wat olijfolie, in een
gietijzeren cocotte, op de hete plaat. Bruin niet te veel vlees in een keer,
herhaal dit tot alle vlees aangekleurd is. Schep het vlees uit en zet
opzij.
Giet de
marinade door een zeef. Bewaar de groenten en de marinade, verwijder
het kruidentuiltje.
Breng de
marinade aan de kook in de cocotte en laat 5 minuten doorkoken. Giet
door een zeef.
Stoof de
groenten uit de marinade, gedurende een 5-tal minuten, in de cocotte,
op de hete plaat.
Voeg
tomatenpuree toe en laat eventjes meestoven.
Schep
het dichtgeschroeide vlees en ontpitte olijven in de cocotte.
Kruid
met peper, zout en een flinke soeplepel daube kruiden.
Giet de
marinade en sinaasappelsap over de inhoud. Schep om.
Leg het
deksel op de cocotte en breng aan de kook.
Verplaats
de cocotte naar de sudderoven, gedurende een 3-tal uren.
Wij aten
er AGA frietjes en een heerlijke groene salade met Franse mosterd
dressing bij.
Tot slot
mag een glaasje rood niet ontbreken. Liefst dezelfde wijn zoals je
gebruikt hebt in de daube.
Bon
appetit!
*Daube
kruiden, bracht ik mee uit de Provence. Heb je deze niet dan kan je
ze benaderen door een mengeling te maken van onder andere:
tijm,
rozemarijn, marjolein, gemengde peperbolletjes, paprika, zaadjes van kardemompeulen en
cayennepeper.
Voeg
eventueel nog een vleugje: bonenkruid, oregano, kaneel, kruidnagel,
cayennepeper en jeneverbes toe.
Zo'n
zelfgemaakte mengeling is trouwens handig als die kant-en-klaar in je
kruidenkast staat.
AGA
frietjes:
Aardappels
schillen en in dikke frieten snijden. Nieuwe aardappels hoef je niet
te schillen.
Hussel
de frieten in een weinig olijfolie en doe ze in een AGA blik. Hang
het blik bovenaan in de braadoven gedurende ongeveer een half uur of
tot ze knapperig zijn en een mooi kleur hebben.