Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

donderdag 2 oktober 2014

Quinoa, Stilton, radijsjes en... Loes

Vorig weekend kwam ons achtjarig kleindochtertje Loes binnen met een doos zelf gezaaide, zelf gekweekte en zelf geoogste radijsjes! Of mammie daar iets kon mee doen? En natuurlijk wil ik deze, met zoveel liefde behandelde pareltjes alle eer aan doen...

Radijsjes link ik altijd aan de lente en de zomer, lekker in slaatjes en soepjes.
Maar het is nu herfst dus ga ik ze lekker 'herfstig' bereiden. Ik ga de radijsjes bakken en verwerken met quinoa, noten en Aged Blue Stilton. Deze blauwschimmelkaas is een Engelse brokkelige kaassoort, pittig van smaak en met een sterke geur.

Quinoa met gebakken radijs, walnoot en Stilton

Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

120 g quinoa
180 ml groentebouillon
2 sjalotten
1 teentje look
1 appel, Granny Smith
100 g Aged Blue Stilton of een andere kaas naar keuze
enkele walnoten
appelazijn
olijfolie
vers gemalen zwarte peper
fleur de sel

radijs

Aged Blue Stilton

Hoe ga je tewerk:

Spoel de quinoa héél grondig, in een fijne zeef, onder koud stromend water. Als je die stap overslaat kan je met een vieze 'zeepsmaak' overblijven in je gerecht!

Pel en snij de sjalotten fijn. Plet de look met een mes.
Stoof de helft van de sjalotten glazig in een geutje olijfolie op de sudderplaat. Doe er het teentje look bij zodat het zijn smaak kan afgeven, maar straks wordt het weer verwijderd.

Voeg de gespoelde en uitgelekte quinoa toe en stoof nog even kort mee. Blus met groentebouillon en breng aan de kook.
Verplaats de pot, zonder deksel, naar het rooster op de bodem van de bakoven. Na 20 minuten is het vocht helemaal opgenomen en is de quinoa gaar. Roer om en verwijder de look. Zet de pot, nu met deksel in de sudderoven of achteraan op de AGA in afwachting tot je de quinoa nodig hebt.

Snij de radijsjes in gelijke stukjes. Snij de appel met de pel in gelijke blokjes.
Stoof in een sauteer- of antikleefpan de andere helft van de sjalotten in olijfolie. Voeg de radijsjes toe en roerbak 5 minuten op de sudderplaat. Doe er de appelstukjes bij en laat nog een 2-tal minuten mee garen. Zowel de radijs als appel moeten nog beet hebben. Breng op smaak met peper en zout.

Quinoa met gebakken radijs, walnoot en Stilton

Schep de quinoa bij het radijs/appel mengsel.
Werk af met een geutje appelazijn naar smaak, wat olijfolie en eventueel nog wat peper en zout. Schep alles goed ondereen.

Hak de walnoten grof en breek de kaas in stukjes.
Dien het quinoa mengsel op in diepe borden. Verdeel de walnoten en de Stilton erover.

Quinoa met gebakken radijs, walnoot en Stilton

Enjoy!

Met dank aan Loes voor het kweken van de radijsjes en voor de helpende hand bij de fotoshoot :-)

radijs

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly