In de
herfst is het vroeger donker en dan blijven we gezellig binnen.
Binnen blijven is voor mij de gezellige warmte van de AGA en
heerlijke stoofpotjes en ovenschotels prepareren. Om het een extra
touch te geven maak ik deze lekkernijen graag klaar in zogenaamde
mini-cocottes. Een schoolvoorbeeld van een mini-herfst-ovenschotel is
een preigratin.
Natuurlijk
kan je deze gratin ook maken in een grote ovenschotel. Koken in mini
pannetjes vind ik echter altijd een beetje feestelijk! De pannetjes
ogen mooi en het eten blijft er gloeiend heet in.
Wat heb
ik gebruikt voor 4 mini cocottes Le Creuset:
400 g
aardappels
klontje
boter
karnemelk
versgemalen
zwarte peper
zeezout
1 kg
prei
150 g
mager gezouten spek
olijfolie
2
soeplepels panko of paneermeel
enkele
takjes tijm, de blaadjes
40 g Parmigiano Reggiano, geraspt
Hoe ga
je tewerk:
Kook de
aardappels op de gebruikelijke AGA wijze.
Snij het
donkergroen van de prei, dit kan je gebruiken voor de soep. Spoel de
prei.
Het wit
van de prei snij je in gelijke ringen.
Snij het
spek in blokjes. Doe ze in een sauteerpan zonder vetstof.
Roer en laat ze licht krokant bakken op de sudderplaat.
Verwijder
het spek uit de pan en zet opzij.
Doe een
geutje olijfolie in de pan en voeg de preiringen toe. Laat ze
enkele minuten stoven. Kruid goed met peper en zout.
Leg het
deksel op de pan en verplaats die naar de bakoven, op de richel op de
bodem, gedurende 15 minuten.
Doe de
panko in een vijzel en maak het enigszins fijner, het is niet de
bedoeling dat het poeder wordt.
Pluk de
tijmblaadjes en rasp de kaas. Doe beide bij de panko en meng.
Plet de
gekookte aardappelen, er mogen ook nog stukjes in zitten. Maak de
aardappelen smeuïg met een klontje boter en wat karnemelk.
Doe de
aardappelen bij de gestoofde prei. Schep er de spekblokjes onder.
Proef nog een laatste keer naar kruiding toe en kruid eventueel bij.
Verdeel
de prei aardappelen in 4 licht ingevette mini cocottes.
Strooi
er het kaas-panko mengsel over.
Schuif
de koude plaat op de 2de richel van onderaan in de braadoven. Zet de
mini pannetjes erop gedurende 15 Ã 20 minuten of tot ze goudbruin
kleuren.
Dus we
maken het cosy, kaarsjes aan, glaasje wijn op tafel en heerlijk
genieten van een dampend preipannetje... Hoe simpel kan lekker zijn
:-)
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten