Preigratin in mini-cocotte

In de herfst is het vroeger donker en dan blijven we gezellig binnen. Binnen blijven is voor mij de gezellige warmte van de AGA en heerlijke stoofpotjes en ovenschotels prepareren. Om het een extra touch te geven maak ik deze lekkernijen graag klaar in zogenaamde mini-cocottes. Een schoolvoorbeeld van een mini-herfst-ovenschotel is een preigratin.
Natuurlijk kan je deze gratin ook maken in een grote ovenschotel. Koken in mini pannetjes vind ik echter altijd een beetje feestelijk! De pannetjes ogen mooi en het eten blijft er gloeiend heet in.

Preigratin in mini-cocotte

Wat heb ik gebruikt voor 4 mini cocottes Le Creuset:

400 g aardappels
klontje boter
karnemelk
versgemalen zwarte peper
zeezout
1 kg prei
150 g mager gezouten spek
olijfolie
2 soeplepels panko of paneermeel
enkele takjes tijm, de blaadjes
40 g Parmigiano Reggiano, geraspt


Hoe ga je tewerk:

Kook de aardappels op de gebruikelijke AGA wijze.

Snij het donkergroen van de prei, dit kan je gebruiken voor de soep. Spoel de prei.
Het wit van de prei snij je in gelijke ringen.

Snij het spek in blokjes. Doe ze in een sauteerpan zonder vetstof. Roer en laat ze licht krokant bakken op de sudderplaat.

Verwijder het spek uit de pan en zet opzij.
Doe een geutje olijfolie in de pan en voeg de preiringen toe. Laat ze enkele minuten stoven. Kruid goed met peper en zout.
Leg het deksel op de pan en verplaats die naar de bakoven, op de richel op de bodem, gedurende 15 minuten.

Doe de panko in een vijzel en maak het enigszins fijner, het is niet de bedoeling dat het poeder wordt.
Pluk de tijmblaadjes en rasp de kaas. Doe beide bij de panko en meng.

Plet de gekookte aardappelen, er mogen ook nog stukjes in zitten. Maak de aardappelen smeuïg met een klontje boter en wat karnemelk.

Doe de aardappelen bij de gestoofde prei. Schep er de spekblokjes onder. Proef nog een laatste keer naar kruiding toe en kruid eventueel bij.

Verdeel de prei aardappelen in 4 licht ingevette mini cocottes.
Strooi er het kaas-panko mengsel over.

Preigratin in mini-cocotte

Schuif de koude plaat op de 2de richel van onderaan in de braadoven. Zet de mini pannetjes erop gedurende 15 à 20 minuten of tot ze goudbruin kleuren.

Dus we maken het cosy, kaarsjes aan, glaasje wijn op tafel en heerlijk genieten van een dampend preipannetje... Hoe simpel kan lekker zijn :-)

Preigratin in mini-cocotte

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten