Onze
jaarlijkse trip naar Engeland doet ons steevast belanden bij
Waitrose, daar vind je een overvloed aan chutneys. Ik kan het niet
nalaten om er 'eentje van elk' in mijn winkelmandje te leggen.
Zelf
je potjes vullen is natuurlijk nog veel gezelliger. Combineer fruit
en/of groenten met wat zoet en wat zuur en
vooral veel pit.
Ik
ga aan de slag met een restje kweeperen. Van volgende hoeveelheid heb
ik 9 potjes met chutney gevuld.
Wat
heb ik gebruikt:
750
g kweeperen, geschild en zonder klokhuizen
600
g appels, Cox
350
g ui, in halve maantjes gesneden
4
rode Spaanse pepers
60
g rozijnen
60
g gedroogde abrikozen
400
g basterdsuiker (kinnekessuiker)
80
g verse gemberwortel
4
rode Spaanse pepers
3
theelp gemalen kardemom of zaadjes van 20-tal peulen gevijzeld
2
theelp zout
6
dl rode wijnazijn
eventueel
maïzena om te binden
Hoe
ga je tewerk:
Snij
de geschilde kweeperen en appels in kleine stukjes.
Pel
de ui en snij in dunne halve maantjes.
Verwijder
de zaadlijsten en de meeste pitjes van de Spaanse pepers. Ik heb de
pitjes van 1 pepertje toegevoegd. Snij de pepers vervolgens in fijne
ringetjes.
Snij
de abrikozen in smalle reepjes.
Schil
de gemberwortel en rasp of hak die fijn.
Doe
alle ingrediënten in een ruime pot.
Breng
al roerend aan de kook op de sudderplaat. Als de inhoud kookt leg je
het deksel op de pot en zet die gedurende 2 uur op het rooster op de
bodem van de bakoven.
Roer
de chutney goed om, die is nu zacht en ingedikt.
Als
er nog teveel sap overblijft dan kan je de inhoud binden met maïzena.
Zet
hiervoor de pot op de sudderplaat en breng terug aan de kook. Roer de
maïzena met het water tot een papje en giet dit al roerend bij de
chutney. Blijf nog eventjes doorroeren terwijl het kookt en je de
gewenste dikte bekomt.
Schep
de chutney onmiddellijk in gesteriliseerde warme bokalen, sluit af
met het deksel. Keer de potten om en laat ze zo half afkoelen.
Laat
de chutney een maand staan vooraleer een pot open te maken. De smaken
gaan zich nu met elkaar vermengen en de chutney wordt alleen nog
lekkerder. Natuurlijk zorg je wel voor een restje dat je onmiddellijk
kan proeven.
Chutney
is de perfecte begeleider van een curry maar is ook lekker bij
gebraden vlees of bij het aperitief...
Enjoy!
Inspiratie:
kweepeer.nl
Bokaaltjes
steriliseren in de AGA doe je zo:
schik
de gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur
in de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen
mee in de sudderoven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten