Intro
Een
overheerlijke salade met een ietsje meer is een 'Fattoush salad'. Het
recept krijg je binnenkort op de blog. Om mijn
'Fattoush' af te werken, heb ik pitabrood nodig. Pitabroodjes kun je
tegenwoordig in zowat alle maten en gewichten kopen. De smaak is
meestal navenant, van karton tot spons! Pitabroodjes
horen zacht te zijn met een lekkere smaak, dus bak je deze gewoon
zelf, toch? Met het volgende receptje is het een koud kunstje.
Eenmaal je ze hebt geproefd, wil je nooit meer iets anders.
Ik
heb de pitabroodjes rechtstreeks op de bodem van de braadoven
gebakken (230°). Wie een andere oven gebruikt, kan bakken op een
pizzasteen of op een plaat. Het is wel van belang dat je bakt in een
hete oven, anders bollen de broodjes niet op. Wil
je de broodjes gebruiken als pitabroodje om te vullen dan zou ik
grotere broodjes maken met een diameter van 16 cm.
Ingrediënten
voor 8 broodjes van 12 Ø:
375
gram bloem voor wit brood
250
ml lauw water
1
theelepel zout
1
eetlepel olijfolie
1
theelepel griessuiker
6
gram droge gist
Bereiding
Doe
bloem, zout, olijfolie, griessuiker en gist in de kom van de
KitchenAid. Laat
de machine draaien op stand 2, gebruik de kneedhaak. Al draaiend voeg
je het water toe. Laat 10 minuten kneden. Het
deeg moet van de wanden loskomen en mooi elastisch zijn. Indien te
droog, voeg dan tijdens het kneden nog wat water toe.
Doe
het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met plasticfolie.
Laat op kamertemperatuur 1 uur rijzen tot het in volume is
verdubbeld.
Haal
het deeg uit de kom en verdeel het met een deegsteker in 8 gelijke
stukken. Bol het deeg op en laat 10 minuten rusten op een bebloemd
werkblad.
Rol
elk stuk deeg uit met een deegroller tot een diameter van +/- 12 cm. Laat
afgedekt nog een half uur rusten op een bebloemd werkblad.
Bak
de pitabroodjes rechtstreeks op de bodem van de braadoven. Je kan ze
makkelijk opnemen met de pizzaschep en ze zo in de oven schuiven. Ik
heb 4 pitabroodjes per keer gebakken, gedurende 6 minuten. De
broodjes mogen niet bruin zijn, maar wel mooi opgebold.
Laat
de pitabroodjes afkoelen op een draadrooster.
Extra / Tip
Pitabroodjes
die je niet onmiddellijk opeet, kan je zacht houden onder een
theedoek of stop ze in een papieren broodzak die je dicht plooit. De
pitabroodjes kan je enkele dagen bewaren in een plastic zak in de
koelkast. Of bewaar ze in de diepvries. Gehalveerde
broodjes kan je lichtjes toasten. Ideaal om hummus te dippen. Of
verwerk de getoaste broodjes in een salade.