Linzensalade met bietjes, makreel en pittige dressing

Intro

Goede voornemens ... 't Ja hoeveel zijn er niet die zo een lijstje opmaken, met meestal veel te veel doelen, die de eerste maand zelfs niet overleven. Ik probeer dit te vermijden. Dit jaar ga ik voor één goed culinair voornemen, meer aan de slag gaan met peulvruchten. Een voorbeeld van zo een peul is linzen. Linzen zijn gezond en bevatten veel eiwitten, dus ideaal als vleesvervanger. In Frankrijk worden ze zelfs 'kaviaar van de armen' genoemd. 
 
Greetje, die in Italië woont, vroeg mij eens naar gerechtjes met linzen, daar komen deze namelijk vaak op tafel. Linzen zijn heel lekker in stoofpotjes, maar ook in salades. En gezonde salades, daar kan ik er wel een paar van uit mijn koksmuts toveren. 
 
In Casa Latti scoren mijn salades altijd. Al die verschillende smaken die samenkomen en meteen een prachtig kleurenpalet geven, dat is puur genieten! Een extra leuk detail is dat je sommige ingrediënten vooraf kunt klaarmaken. Hier deed ik dat met de bietjes en de linzen. En zo zet je in 15 minuutjes een schaal lekkers op tafel.
Linzensalade met bietjes, makreel en een pittige dressing

Ingrediënten

4 rode bieten, middelgroot
150 gram groene linzen
1 appel, Pink Lady
4 lente-uitjes
2 stuks roodlof
roodlof
80 gram mengeling spinazie en jonge rode snijbietblaadjes
250 gram gerookte makreel, vel verwijderd
 
Voor de mieriksworteldressing:
2 eetlepels mierikswortelcrème
200 ml zure room
zeste van 1 citroen, helft voor de dressing, andere helft voor de afwerking
citroen zeste
sap van 1 citroen
versgemalen zwarte peper
fleur de sel
 

Bereiding

Schrob de bietjes, pak ze elk afzonderlijk in aluminiumfolie. Plaats ze op het rooster op de onderste richel van de braadoven. Naargelang de grootte laat je de bietjes garen gedurende 45 à 60 minuten. Met een satéstokje kan je testen of de bietjes gaar zijn. Neem de bietjes uit de oven en laat ze afkoelen. Nu kan je ze makkelijk pellen.

Spoel de linzen goed onder koud stromend water. Linzen hoef je niet te weken! Doe de linzen in een pot, giet koud water over de linzen tot die ruim onder staan. Pas op, geen zout toevoegen, anders koken de linzen stuk. Breng aan de kook op de hete plaat. Leg het deksel op de pot en plaats die in de sudderoven, gedurende +/- 20 minuten. Check eventjes na 15 minuten, de linzen moeten nog wat beet hebben. Spoel de linzen nu onder koud water.
Linzensalade met bietjes, makreel en een pittige dressing

Halveer de bietjes en snij ze in dunne plakjes.

Verwijder het klokhuis van de appel met een appelboor. Halveer de appel en snij ook in dunne plakjes.

Spoel de lente-uitjes en snij ze in dunne schuine ringen. Ook een deel van het groen mag erbij.

Spoel het roodlof en snij dwars in reepjes.

Spoel de mengeling jonge blaadjes en zwier droog.

Voor de dressing meng je de zure room met de mierikswortelcrème, voeg de helft van de zeste toe en het citroensap. Meng goed, proef en kruid met peper en zout. Werk de dressing af met zeste van citroen.

Neem een grote schaal of vier individuele. Schik de slablaadjes, linzen, bieten- en appelplakjes, lente-uitjes en het roodlof op de schaal. Breek de makreelfilets in stukken en schik de vis bovenop. Schenk de helft van de dressing over de schotel. Geef de rest van de dressing er apart bij.
Linzensalade met bietjes, makreel en een pittige dressing