Intro
Goede
voornemens ... 't Ja hoeveel zijn er niet die zo een lijstje opmaken,
met meestal veel te veel doelen, die de eerste maand zelfs niet
overleven. Ik probeer dit te vermijden. Dit jaar ga ik voor één
goed culinair voornemen, meer aan de slag gaan met peulvruchten. Een
voorbeeld van zo een peul is linzen. Linzen zijn gezond en bevatten
veel eiwitten, dus ideaal als vleesvervanger. In Frankrijk worden ze
zelfs 'kaviaar van de armen' genoemd.
Greetje,
die in Italië woont, vroeg mij eens naar
gerechtjes met linzen, daar komen deze namelijk vaak op tafel.
Linzen zijn heel lekker in stoofpotjes, maar ook in salades. En
gezonde salades, daar kan ik er wel een paar van uit mijn koksmuts
toveren.
In
Casa Latti scoren mijn salades altijd. Al die verschillende smaken
die samenkomen en meteen een prachtig kleurenpalet geven, dat is puur
genieten! Een extra leuk detail is dat je sommige ingrediënten vooraf kunt klaarmaken. Hier deed ik dat met de bietjes en de
linzen. En zo zet je in 15 minuutjes een schaal lekkers op tafel.
Ingrediënten
4
rode bieten, middelgroot
150
gram groene linzen
1
appel, Pink Lady
4
lente-uitjes
2
stuks roodlof
80
gram mengeling spinazie en jonge rode snijbietblaadjes
250
gram gerookte makreel, vel verwijderd
Voor
de mieriksworteldressing:
2
eetlepels mierikswortelcrème
200
ml zure room
zeste
van 1 citroen, helft voor de dressing, andere helft voor de afwerking
sap
van 1 citroen
versgemalen
zwarte peper
fleur
de sel
Bereiding
Schrob
de bietjes, pak ze elk afzonderlijk in aluminiumfolie. Plaats
ze op het rooster op de onderste richel van de braadoven. Naargelang
de grootte laat je de bietjes garen gedurende 45 Ã 60 minuten. Met
een satéstokje kan je testen of de bietjes gaar zijn. Neem
de bietjes uit de oven en laat ze afkoelen. Nu kan je ze makkelijk
pellen.
Spoel
de linzen goed onder koud stromend water. Linzen hoef je niet te
weken! Doe
de linzen in een pot, giet koud water over de linzen tot die ruim
onder staan. Pas
op, geen zout toevoegen, anders koken de linzen stuk. Breng
aan de kook op de hete plaat. Leg het deksel op de pot en plaats die
in de sudderoven, gedurende +/- 20 minuten. Check eventjes na 15
minuten, de linzen moeten nog wat beet hebben. Spoel
de linzen nu onder koud water.
Halveer
de bietjes en snij ze in dunne plakjes.
Verwijder
het klokhuis van de appel met een appelboor. Halveer
de appel en snij ook in dunne plakjes.
Spoel
de lente-uitjes en snij ze in dunne schuine ringen. Ook een deel van
het groen mag erbij.
Spoel
het roodlof en snij dwars in reepjes.
Spoel
de mengeling jonge blaadjes en zwier droog.
Voor
de dressing meng je de zure room met de mierikswortelcrème, voeg de
helft van de zeste toe en het citroensap. Meng goed, proef en kruid
met peper en zout. Werk
de dressing af met zeste van citroen.
Neem
een grote schaal of vier individuele. Schik
de slablaadjes, linzen, bieten- en appelplakjes, lente-uitjes en het
roodlof op de schaal. Breek
de makreelfilets in stukken en schik de vis bovenop. Schenk
de helft van de dressing over de schotel. Geef
de rest van de dressing er apart bij.