Tot
in de pruimentijd! Dat was wat 'yours truly' wist te melden aan
familie en vrienden toen ik op vakantie vertrok. Wel ik ben terug na
een super heerlijke periode in ons geliefde Frankrijk. En wat heb ik
mee in mijn 'panier'? Een paar lekkere grote gele pruimen.
Het
gaapt als een oven, ja, die kon ik niet laten liggen hé, dat ik met
deze frisse jongens een super gemakkelijke maar 'o zo lekkere'
pruimentaart ga maken.
De
stevige knapen snij ik gewoon doormidden. Het geeft niet dat de
stukken een beetje boven je taartblik uitkomen hoor. Bij het garen
zakken die toch wat.
Ik laat
deze keer de halve zomergasten een beetje los van mekaar liggen, dat
geeft het geheel wat extra. Nu in feite vind ik het gewoon mooi zo en
is het niet de typische cirkel met halve maantjes.
In de
vulling gebruik ik amandelen, zowel in poeder als geschaafde, omdat
pruimen en amandelen een perfect huwelijk zijn.
Klaar?
Bakken maar!
Wat heb
ik gebruikt:
Voor
het deeg:
225 gram
bloem
2
eetlepels griessuiker
100 gram
ongezouten boter, koud
mespunt
zout
1 ei
1 Ã 2
eetlepels water
Voor
de vulling:
75 gram
ongezouten boter, op kamertemperatuur
75 gram
griessuiker
1 ei
50 gram
gemalen amandelen
1
eetlepel bloem
5
pruimen, of meer, naargelang de grootte
25 gram
geschaafde amandelen
Voor
de afwerking:
enkele
eetlepels kweeperengelei, of een gelei naar keuze
taartvorm
van 23 cm Ø
Hoe ga
je tewerk:
Doe de
bloem, suiker en het zout in de mengkom van de KitchenAid.
Meng met
de platte menghaak op stand 2 en voeg de koude boter, in kleine
stukjes, toe terwijl de mixer draait. Het mengsel lijkt nu op
broodkruimels.
Ook het
ei mag er nu bij.
Op het
laatst voeg je er een eetlepel water aan toe. Het mengsel begint nu
min of meer samen te hangen. Indien te droog, kan je nog wat water
toevoegen. Het resultaat moet een stevig deeg zijn.
Haal het
deeg uit de mengkom, leg het op je werkblad en kneed het nog eventjes
door met de hand.
Bekleed
de bodem van de taartvorm met bakpapier.
Rol het
deeg onmiddellijk uit en bekleed de vorm ermee.
Stop de
vorm met deeg in een plastiek zak en plaats in de koelkast.
Voor
de vulling klop je met de draadgarde de zachte boter met de suiker
tot een romig mengsel.
Voeg
het ei toe en meng goed.
Spatel
de gemalen amandelen en de bloem voorzichtig onder het botermengsel.
Schep
de vulling op de taartbodem. Strijk egaal uit.
Halveer
de pruimen en verwijder de stenen. Verdeel de pruimen, met de
snijkant naar boven, over de vulling.
Strooi
er de geschaafde amandelen over.
Schuif
de taart op de bodem van de braadoven, gedurende 30 Ã 40 minuten.
Controleer
na 25 minuten, als de bovenkant te bruin bakt, schuif er dan de koude
plaat boven en laat nog eventjes verder bakken.
Klop
de gelei los en smeer dit met een borsteltje over de warme taart.
Laat
afkoelen op een draadrooster.
Enjoy!
Uit:
- The Traditional AGA four
Seasons Cookery Book – Louise Walker – Plum
and almond tart