Sinds
DeliFish onze gemeente van verse vis voorziet is het 'Maandag,
visdag' in Casa Latti. Ik heb er dus een wekelijks culinair uitstapje
bij.
Aan de
uitgebreide dis van mijn favoriete viskraam koos ik dit keer de vis
van het jaar, hondshaai. Niet
alleen is dit visje nog niet aanwezig op mijn blog maar het heeft een
groot pluspunt, het heeft geen graten maar een kraakbeen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat ik
dik ga scoren bij de echtgenoot… de Latti heeft een bloedhekel aan
graten.
Hondshaai
is een magere vissoort met redelijk stevig vlees en een zeer lekkere
smaak. En nog een voordeel, je kan alle palingbereidingen toepassen
op deze 'Jaws van de lage landen'. Vroeger werd deze kleine trouwens
gewoon verkocht als zeepaling.
Iedereen
weet dat ik ga voor eerlijke, simpele en vooral pure, echte recepten
dus koos ik dit keer voor een 'Meuske', een zuiders stoofpotje.
Uiteraard
is er de Marijke Kookt twist die niet mag ontbreken, ik gebruik meer
paprika's en jawel, geen verse tomaten. Deze tijd van het jaar hebben
tomaten helemaal geen smaak. Een blik geconcasseerde tomatenblokjes
is een prima alternatief.
Werp de
lijn maar uit!
Wat heb
ik gebruikt voor 4 personen:
800 gram
hondshaai, in moten
2
eetlepels bloem
2 uien
2
teentjes look, geperst
4 rode
paprika's
70 gram
tomatenpuree
1 blik
tomatenblokjes, 400 gram, Elvea, cubetti met fijne kruiden of naar
keuze
harissa
(is een Tunesische hete rode saus)
1,5 dl
witte wijn, Chardonnay of eigen smaak
1
blaadje laurier
enkele
takjes verse oregano
enkele
takjes verse basilicum
20-tal
ontpitte zwarte olijven
2
eetlepels kappertjes, gespoeld
olijfolie
peper
zout
Voor
erbij:
200 gram
wilde rijst
Hoe
ga je tewerk:
Spoel
de gestroopte vis heel goed en dep droog met keukenpapier.
Snij
de vis in 7 cm lange moten. Het staartstuk doe je weg.
Doe
de bloem in een schaal en kruid goed met peper en zout.
Wentel
de mootjes vis door de bloem en schud de overtollige bloem eraf.
Pel
de uien, halveer ze en snij de helften in fijne ringen.
Schil
de paprika's, verwijder de pitjes en zaadlijsten. Snij het
vruchtvlees in lange fijne reepjes.
Zet
een stoofpot op de sudderplaat en verwarm er een scheutje olijfolie
in.
Bak
de stukken hondshaai kort aan en laat ze lichtjes kleuren. De vis mag
zeker nog niet gaar zijn.
Haal
de moten uit de pot en zet opzij.
Stoof
de ui samen met de look in dezelfde pot.
Na
een 5-tal minuutjes voeg je de paprika repen toe en laat ze meestoven
met de ui.
Doe
de tomatenpuree en een toefje harissa bij de gestoofde groentjes. Pas
op! Toevoegen kan altijd maar uithalen niet. Laat al roerend eventjes
meebakken.
Nu
mag de inhoud van het blik tomaten, de olijven, de kappertjes en het
laurierblad erbij.
Schenk
ook de wijn erbij. Roer goed om.
Leg
de moten hondshaai opnieuw in de pot, zodanig dat ze bedekt zijn met
saus.
Doe
het deksel op de pot en breng aan de kook.
Zodra
de inhoud kookt, verplaats je de pot naar de sudderoven. Op de richel
op de bodem gedurende 30 Ã 40 minuten.
Lekker
met wilde rijst. Vergeet
ook geen glaasje, van de in het recept gebruikte, Chardonnay
erbij
te serveren!
Enjoy!
Rijst
garen in de Aga doe je als volgt:
Doe
de rijst in een pan met dikke bodem. Zet je middelvinger op de rijst
en giet er zoveel koud water bij tot het eerste vingerkootje onder
staat. Breng de rijst aan de kook op de heetste plaat, zonder deksel.
Zodra het water kookt roer je de rijst los van de bodem. Leg nu het
deksel op de pot en zet die in de sudderoven voor een 30 Ã 60
minuten (langer mag ook).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten