Er was
eens … een IJslands sprookje, althans zo gaat het in mijn wereldje
als ik een kookboek tegen kom op een van mijn culinaire
strooptochten. Ik en kookboeken, het heeft iets van Romeo &
Julia, Lady & de vagebond, Mickey … je snapt het al wel.
Terug
naar mijn IJslands sprookje dus. Dagný Rós, daar heb ik het over,
heeft haar eerste kookboek 'Easy Iceland' uit. Deze Nigella van het hoge Noorden
zoals ze in de gespecialiseerde pers wel eens wordt genoemd, prijkt
zelf op de cover van haar debuut.
De kaft,
de foto's, de inhoud, alles heeft een typische lichtblauwe schijn en
maakt zo meteen duidelijk dat we voor een sfeer à la Frozen gaan.
Heerlijke recepten in een blauw-witte sprookjesachtige stijl.
De
recepten van Dagný staan voor simpel, gezond en lekker. Ze zijn allen
gebaseerd op haar geboorteland. Welkom in de IJslandse keuken.
Haar
liefde voor de keuken en het koken kreeg ze mee van haar moeder, net
als ik, dus helemaal mijn ding!
Als ik
door het boek blader denk ik bij elk recept, oh, dat wil ik maken. De
gerechtjes zijn duidelijk uitgelegd en met haalbare ingrediënten.
Dagný woont nu al een tijdje in Antwerpen en heeft er haar eigen viswinkel
/ restaurant 'Fish Boutique'. Verder duikt ze op in culinaire
programma's zoals Toasted op Njam .
En nu
het weer dreigt mijn lente mijmering te overspoelen ga ik in de
tegenaanval met een heerlijk lekkere zomerse salade van kikkererwten
en feta.
Wat heb
ik gebruikt voor 2 personen:
150 gram
kikkererwten, uit blik
½ rode
ui
½
komkommer
1 rijpe
avocado, Hass
het sap
van ½ limoen
100 gram
gemarineerde feta kaas, zelf gemarineerd of kant-en-klaar
15 gram
bladpeterselie
10 gram
basilicumblaadjes
5 gram
muntblaadjes
1
eetlepel appelazijn
2
eetlepels olijfolie, goeie kwaliteit
fleur de
sel
versgemalen
zwarte peper
Hoe ga
je tewerk:
Snij de
rode ui heel fijn en giet er het sap van de limoen over. Laat
intrekken.
Snij de
feta in blokjes en lepel er wat pikante olijfolie over, laat eventjes
marineren.
Spoel de
kikkererwten grondig onder koud stromend water en laat ze uitlekken
in een vergiet.
Snij de
komkommer in de lengte in vier en verwijder de waterige pitten. Snij
het vruchtvlees in blokjes.
Hak de
kruiden fijn.
Meng
alles voorzichtig samen. Lepel er de appelazijn en olijfolie over en
verdeel de salade over twee borden.
Kruid
met fleur de sel en een draaitje van de pepermolen.
Lekker
met zelfgebakken brood. Wij aten er wurzelbrot bij, gemaakt
door de echtgenoot!
Enjoy!
Uit:
Easy Iceland – Supergezonde salade van kikkererwten en feta
Geen opmerkingen:
Een reactie posten