Nu
het zonnetje stilletjes aan, de temperatuur doet stijgen en de
terrasjes zomerklaar zijn, gaan
we met z'n allen naar buiten!
Als
het van Delhaize afhangt, wordt
het zelfs een zwoele, hete, lange zomer, althans
culinair.
Het
wordt een seizoen van weinig gerommel in de keuken, we halen de BBQ
boven en grillen vis, vlees, groenten en…
ballen!
In papillot, à la plancha of
zelfs in deeg.
Enkele
weken geleden waren yours
truly en de echtgenoot-fotograaf
uitgenodigd op de voorstelling van het
nieuwe zomer
assortiment
van Delhaize. Het
werd een culinaire ontdekkingstocht van heerlijke smaken en nieuwe
producten.
In
het prachtige kader van
'More Than A House' was
het een leuk
weerzien met Myriam Minne van 'Hap & Tap' en met Bart D'Hooghe
van 'Nullam Microwaveum'. Het was ook een leuke kennismaking met
Stephanie
Bex van 'Koken op Hakken' en met Tineke Van Hove van 'Tineke's Cucina'.
Ik
laat jullie meegenieten:
Elke
maaltijd start nog steeds met een aperitief: cocktails doen het nog
uitstekend en sangria viert een comeback.
Qua
wijnen is rosé de ster van de zomer!
-
Voor de cocktail liefhebbers zijn er 'The Shake-it-easy Cocktails' Ginger Mojito, Amaretto Sour en Cosmopolitan, made by Manuel Wouters.
-
Of ga voor bubbels, een Proscecco Superiore Anna Perenna of een Cava Hola! Mama Pink zijn ideale partners voor allerhande hapjes.
-
Nieuwkomers zijn de XO'licious Sparkling in vier originele smaken: Rosé Pompelmoes, Wit Passievrucht, Rosé Passievrucht en Rood Kriek, koel serveren is de boodschap.
-
Nog een exclusiviteit is de Broker's London Dry Gin, heeft trouwens al verschillende gouden medailles op zijn palmares.
-
Tonic, als ingrediënt bij een Gin of cocktail, Fentimans Indian Tonic Water, Herbal Tonic en Rose Lemonade.
-
Voor de BOB's onder ons, zijn er 2 nieuwe Nectars: ananas en aardbei.
-
Ook zijn er 3 unieke sappen met alleen maar vers fruit en verse groenten: appelsap-komkommer-selder, appelsap-wortel en appelsap-biet-gember.
Een
aperitief met zijn bijhorigheden is een heel belangrijk onderdeel van
een gezellig samenzijn met familie of vrienden. De start blijft
namelijk hangen in ons geheugen. De hapjes zijn de eerste
hongerstillers, dus het mag wel een beetje van dit en een beetje van
dat zijn. Het motto hier is 'keep it simple'.
-
Kies voor gemengde schoteltjes met olijven, Mediterrane-, Griekse-, Libanese- of een schotel met gegrilde groenten.
-
Prik een kerstomaatje pick & mix.
-
Of dip ze! Nieuw is een Bruschetta tomaat, een Guacamole met mango, een Siciliaanse dip of een topper wat mij betreft, een Hummustapenade paprika en cashewnoten.
Verse
kaas hoort bij het aperitief. Als hapje of op een toast smaakt kaas
fris en delicaat. Een smeltend stukje kaas is een streling voor de
smaakpapillen.
-
Nieuw is een schotel met 16 hapjes verse kaas, Tapas van de kaasboer.
-
Brocciu AOP, een verse kaas gemaakt van melkwei en rauwe melk van schapen.
-
De rauwe melk geitenkaasjes van 't Leenhof, keuze uit peper en honing.
-
Een Franse Papillon Margalet op basis van gepasteuriseerde schapenmelk uit de Aveyron.
-
Super lekker is de Croseta, een Franse geitenkaas van rauwe melk. Dit kaasje in de vorm van een Gotisch kruis is niet alleen heerlijk op kamertemperatuur, maar ook gesmolten of gebruikt in een gerecht.
-
Brie gevuld met een tapenade van Italiaanse olijven is ook een nieuwkomer.
Nieuw
met STIP is het Knekkebrød uit Noorwegen van Sigdal:
-
De nieuwe Krokante Noorse broden van Sigdal zijn rijk aan vezels, zitten vol granen, zaden en zemelen, en wat een smaak! Bij mij zijn ze een vaste waarde in de lade van mijn bureau, perfect voor een kleine honger of goesting ;-)
-
Ze bestaan in 3 variëteiten: Haver, Speltvlokken en pompoenpitten of Rozemarijn en zeezout. Wij mochten deze proeven, belegd met een plakje Gravad Lax gemarineerde zalm en afgewerkt met Zweedse mosterdsaus van Deldiche.
Delhaize
heeft een uitgebreid assortiment aan vlees, gevogelte en vis voor de
BBQ. Brochettes zijn de koninginnen van de grill!
-
Enkele nieuwkomers zijn oa, de fakkelbrochet, gemaakt van heerlijk gemarineerd spek in rolletjes. Eendenbrochettes met dadels en minibrochettes van zalm en kabeljauw. Ook de spareribs met Luikse stroop, zijn zeer aanlokkelijk.
Hoofdact op het summer event was Wim Ballieu, ons aller bekend als de man
van Balls & Glory. Wim kwam ons demonstreren hoe je de
gehaktballen op, of ja, in de BBQ gooit!
Wim
is héél joviaal en heeft ons van alles te vertellen. De ballen zijn
gemaakt van vlees van eerlijke origine, met de hand gedraaid en
beroemd om hun heerlijke, vloeibare vulling.
De
ballen leg je niet rechtstreeks op de grill, maar je wikkelt ze in
een deegjasje. Zo grill je de ballen een half uurtje. Het jasje is nu
helemaal zwart geblakerd, dit breek je open en gooi je weg. Wat
overblijft is een heerlijke warme 'gerookte' bal! Njammie...
Voor
het jasje maak je een (brood)deeg van bloem, zout en water. Rol het
uit tot een dunne lap en verpak er de Glory Ball in. Of koop gewoon
kant-en-klaar pizzadeeg.
Wim
demonstreerde hoe je, als de weergoden niet meezitten in ons
Belgenlandje, toch een rooksmaak kan creëren. Maak een lepel
gloeiend heet met een bunsenbrander. Leg wat rookmot in de lepel en
leg die in de ovenschaal bij je vlees of groenten. Dek de schaal af
met folie en schuif je gerecht in de oven. Zo bekom je een subtiele
rooksmaak.
Bij
de ballen maakte Wim een fantastische schotel van warme en koude
bloemkool en radijsjes. Die houden jullie van mij tegoed!
Elke
geslaagde maaltijd eindigt nog steeds met een dessert!
-
De perfecte afsluiter, als je het mij vraagt, is het ijs van Ben & Jerry's. Heerlijk ijs met stukjes koekjes en een heerlijke saus in het midden. Er zijn drie nieuwe smaken 'Cookie Core' exclusief te koop bij Delhaize: pindakaas, chocolade en speculoos. Die mogen van mij tijdens de winter ook in het assortiment blijven, heerlijk met zijn tweetjes op de bank, onder een dekentje en smullen van Ben & Jerry's ijs!
-
Twee sorbets van Delhaize blinken ook uit, de Frambozensorbet en Sorbet Gin Tonic.
-
Nieuw is de Coupe tiramisu met bosvruchten. Het Italiaanse dessert bij uitstek.
Om
af te ronden met een bittere toets, zijn er de bieren!
-
Een uitblinker is het 1894 bier, in flessen van 75cl. Deze limited edition is speciaal gebrouwen voor de 120ste verjaardag van brouwerij De Brabandere. Deze brouwerij is ook gekend voor zijn oude eiken vaten waarin het bier twee jaar lang rijpt. Om maximaal te genieten van dit complex en hoppig bier drink je hem best jong en fris.
-
Ben's Belgian Saison, ook in flessen van 75cl en exclusief bij Delhaize. Dit drooggehopte bier is een hommage aan de onbekende en onderschatte biersoort, de SAISONS uit Wallonië. Biersommelier Ben Vinken heeft een collectie samengesteld bestaande uit vier speciale bieren die verspreid over de seizoenen zullen aangeboden worden.
Dankjewel
Aurélie dat we er mochten bij zijn en graag tot een volgende keer
:-)
Let
the sun shine!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten