Mijn
nieuwe aanwinst, een Le Creuset Pâtiliss muffinvorm, bracht mij op
het lumineus idee om er kleine broodjes in te bakken. Ik heb het al
door, dit wordt mijn multifunctionele tool in de keuken.
Voor een
recept voor lekkere meergranenbroodjes ging ik te rade bij
de 'Broodbakshop van Levine'.
De
hoeveelheden heb ik aangepast en is voldoende voor 12 kleine
broodjes.
Wat heb
ik gebruikt:
350 g
tarwebloem
75 g
volkoren spelt meel
75 g
roggemeel
20 g
zonnebloempitten
20 g
sesamzaadjes, geroosterd
20 g
lijnzaad
6,5 g
droge gist
8 g zout
10 g
zonnebloemolie
320 g
water, op kamertemperatuur
als
afwerking (optioneel): extra pitten en zaadjes
Hoe ga
je tewerk:
Doe
bloem, meel, pitten, zaden, gist, zout en zonnebloemolie in de
mengkom van de KitchenAid. Kneed met de deeghaak op stand 2 en voeg
geleidelijk het water toe. Na 10 minuten kneden moet je een soepel
deeg hebben dat van de wand van de kom loslaat. Voeg niet al het
water in een keer toe, misschien heb je het niet allemaal nodig!
1e
rijs: vorm het deeg tot een bal, bestrijk de mengkom met
wat zonnebloemolie en leg het deeg er terug in. Draai het eventjes
zodat de deegbal overal een laagje olie heeft.
Dek de
kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in +/- 1 uur rijzen tot
het verdubbeld is.
Vormen:
Stort het deeg op een bebloemd werkblad. Druk de lucht eruit en
verdeel het in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes op en laat ze
afgedekt 10 minuten rusten.
Druk
ieder bolletje enigzins plat en vorm tot een strak bolletje. Kwast de
bovenkant in met water en druk ze in een bordje sesamzaad en/of
zonnebloempitten. Of laat ze gewoon natuur.
Leg de
broodjes met de naad naar beneden in een muffinvorm. Kan ook op een
bakplaat of in individuele vormpjes.
2e
rijs: Dek de deegbolletjes af en laat nog +/- 1 uur rijzen tot
bijna dubbel volume. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een
vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.
Bakken:
Schuif de vorm met broodjes op de richel op de bodem van de
braadoven. Na +/- 20 minuten zijn de broodjes mooi bruin en gaar
gebakken.
Haal ze
onmiddellijk na het bakken uit de vorm en laat ze op een rooster
afkoelen.
Enjoy!
Bron:
Levine