We zijn
terug in de Provence! De streek is mijn niet onbekend, dat wel, maar
zo vroeg op het jaar was ik hier nog nooit. Ik heb dus meteen zin om
mijn mand te vullen.
Alles is
veel groener en de grote commerciële markten zijn nog niet helemaal
op volle snelheid. Wat mij vooral verheugd zijn de opkomst van de
'Marchés des Producteurs' dat zijn lokale boeren die hun eigen
gekweekte bio producten te koop aanbieden. Hun prijzen zijn vast voor
iedereen dus toerist of inwoner je betaald evenveel. Maar vooral hun
waren zijn seizoensgebonden en 'rechtstreeks van et veld'.
Thuis
heb ik de luxe van Hoevevlees Maertens dus ligt mijn standaard altijd
hoog als het op een lekker lapje aankomt. Al meteen heb ik hier mijn
hand kunnen leggen op een van de boerderij komende varkensfilet. Dus
dat zit goed. We gaan dit uiteraard goed 'soigneren' en laten rusten
in een lekkere marinade. Wat denk je: on y va?
Wat heb
ik gebruikt:
400 g
varkensfilet in 4 sneden
voor
de marinade:
8
gemarineerde ansjovisfilets, geplet
3 tenen
look, geperst
enkele
takjes rozemarijn, de naaldjes
3 soeplp
olijfolie
100 ml
rosé wijn
fleur de
sel & zwarte peper
voor
erbij:
2 mooie
aubergines, in stukjes gesneden
2
teentjes look, geperst
1 klein
pikant pepertje, geplet
geutje
olijfolie
rozemarijn,
de naaldjes
fleur de
sel & zwarte peper
Hoe ga
je tewerk:
We
beginnen met de marinade. Meng de ansjovisfilets, de look, de
rozemarijn en peper en zout. Roer en voeg de olijfolie en de wijn
erbij.
Leg de
sneden varkensfilet in een schaal en giet er de marinade over. Zorg
dat elk stukje vlees zijn deeltje krijgt. Dek de schaal af en zet een
paar uur in de koelkast.
Na de
apero breng je de barbecue op temperatuur. Uiteraard is dat hier in
de Provence de taak van de echtgenoot.
Ondertussen
bereid ik de aubergines in m'n cocotte.
Stoof de
look en het pepertje in de olijfolie. Voeg er de aubergines bij en
kruid met rozemarijn, fleur de sel en een draaitje van de pepermolen.
Stoof de aubergines in 10 Ã 15 minuten beetgaar.
Haal de
filets uit de marinade en bak ze op de grill gedurende 5 Ã 6
minuten. Draai ze en schep nu wat van de marinade erover. Laat nog 5
à 6 minuutjes grillen.
Wij aten
er een restje couscous bij.
Schenk
een lekker lokaal Frans wijntje et ...
Bon
Appétit!