Wat is
er zaliger dan bij een 30 graden kuieren op een lokaal marktje. Er is
voor mij de dag van vandaag in het zuiden meer dan alleen maar
Marchés de Provence en Marchés
Paysans. Tegenwoordig flaneer ik heel graag
op de Marchés des Producteurs de Pays
omdat je daar dus de puur lokale bio producten hebt aan eerlijke
prijzen.
Hier bij
ons in Cadenet is er op zaterdag zo een marktje op het kerkplein. In
een groot vierkant met middenin een paar planken op schragen met dank
aan 'la commune'. Op de plank vind je de producten van tapenades tot
'vin agricole'. Je kunt gewoon proeven en
ondertussen genieten van een bandje die de jazzpannen van het dak
spelen.
Heb je
zin om wat te kopen? Dat kan, alle producten zijn te krijgen aan de
bonte stalletjes van de respectievelijke boerinnekes tot de donker
gekleurde grijze goed gezette paysans die
staan voor hun waren.
Laat me
toe te stellen dat je zo de apero van de dag al wel gehad hebt. Tijd
dus om het grotere werk aan te pakken. Cadenet is een stadje waar de
tijd is blijven stil staan. En toch heb je er een paar heerlijke
restaurantjes.
Goed
weggestoken op één van de pleintjes hebben de echtgenoot en ik er
een super restaurantje gevonden, Au Moulin
Gourmand.
We
werden naar dit restaurantje getrokken omdat volgens de kaart de
'patron' hier alleen werkt met lokale en
vooral dagverse producten.
Dochter
lief had zo'n elf maanden geleden het lumineuze idee om een
restaurant uit de grond te stampen en of papa even zijn job wilde
opzeggen om in de keuken te komen staan. En wij kunnen alleen maar
juichen om haar ingeving.
Het
restaurant is ondergebracht in een oude olijfoliemolen en een deel is
dan ook zo bewaard gebleven wat meteen het prachtige interieur
rechtvaardigt. Wij kozen voor het buitenterras dat er heel zomers en
fleurig uitziet en het menu terroir.
Vanaf de
amuse die door een supervriendelijke garçon met perfect kostuum
(chapeau in deze hitte) op tafel wordt geschoven bij ons heerlijk
frisse roséwijntje (uit Cadenet bien sur!).
tot als
voorgerecht voor mij een 'Cannelloni de courgettes au chèvre, olives
noires et tomates confites' en voor de
echtgenoot een 'Salade du jardin du curé, julienne de légumes,
lardons, œuf poché'.
tot een
overheerlijk hoofdgerecht voor de echtgenoot 'Onglet de bœuf
sauce Bordelaise' en voor mij 'Filet de poisson et son aïoli
safrané'.
Om af te
ronden kiest de echtgenoot voor de 'Fromage de chèvre de pays' en ik
ga voor een 'Clafoutis au cerises'.
Bij de
koffie komt de chef zelf nog even een babbeltje slaan en zo hoor je
meteen de liefde voor zijn job en de streek. Even peilen of de klant
tevreden is. En toelichten dat alles wat we in ons bord kregen à la
minute gemaakt is, zo gaat er niets verloren. Dan duikt hij terug weg
in een zeer nette keuken.
Wij
komen hier zeker nog terug en beste lezer als je in de buurt bent of
je moet er speciaal voor omrijden, doe het gewoon. Het is puur
genieten! En je mag dat letterlijk en figuurlijk nemen.
Een heel
welgemeende bon appétit!